Mesajı Okuyun
Old 14-04-2009, 20:17   #1
Av. Gençer HAZIR

 
Varsayılan İtirazen Şikayet

Merhaba,

Epey bir KİK kararı taradım ama kafamdaki soruların tatminkar yanıtına ulaşamadım. Konu şu:

İhalenin (A) firmasına verilmesine dair karar tüm ilgililere tebliğ ediliyor. Bu karara karşı (B) firması, 4734 S.K.'nun 55/1 hükmü gereği 10 günlük yasal sürede İdare'ye Şikayet başvurusunda bulunuyor. Bu Şikayet üzerine İdare;
1) (A) firmasının ihale dışı bırakılmasına,
2) (A) firmasının teklif verdiği kalemlerin alımının İPTALİNE,
3) Geçici teminatın gelir olarak kaydedilmesine, karar veriyor.

Şimdi ne yapacağız, Şikayet mi, İtirazen Şikayet mi, yoksa ikisi de mi?

İdare'ye yapılacak Şikayet'in REDDİ üzerine izlenecek yöntemlerden birisi 4734 S.K. md. 55/4'de düzenlenmiş:
Belirtilen süre içinde bir karar alınmaması durumunda başvuru sahibi tarafından karar verme süresinin bitimini, süresinde alınan kararın uygun bulunmaması durumunda ise başvuru sahibi dahil aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından idarece alınan kararın bildirimini izleyen on gün içinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir.

Somut olayda belirtilen süre içinde bir karar alınmış ve fakat alınan karar, İdare'ye Şikayet'te bulunan (B) firması tarafından değil de, (A) firmasınca uygun bulunmamış. İlk sorun şu:

Ortada her ne kadar (A) firması tarafından yapılmamış olsa da, yine de bir Şikayet mevcuttur deyip, (A) firmasınca bildirimi izleyen on gün içinde Kuruma İtirazen Şikayette bulunulabilir mi?

Aynı Yasa'nın 56/1'in ikinci cümlesi ise, şikayet üzerine alınan ihalenin İPTALİNE ilişkin kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma İtirazen Şikayet'e gidilebilir diyor:

İdareye şikayet başvurusunda bulunan veya idarece alınan kararı uygun bulmayan aday, istekli veya istekli olabilecekler tarafından 55 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen hallerde ve sürede, sözleşme imzalanmadan önce itirazen şikayet başvurusunda bulunulabilir. İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikayet ve itirazen şikayet üzerine alınanlar itirazen şikayete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.

Yukarıda alıntılanan 55 ve 56. maddelerdeki hükümlerin birlikte değerlendirilmesinden, sanki İdare'ye karşı bir başka ilgili firma Şikayet'te bulunmuş olsa dahi, İdare'nin vereceği İPTAL kararına ilişkin olarak Şikayet'te bulunmayan diğer ilgililerin de doğrudan İtirazen Şikayet'te bulunabilmesi mümkünmüş gibi görünüyor. Bilmem yanlış mı yorumluyorum...

İdeare'nin İPTAL kararı ile ilgili konuda Kurum'a doğrudan İtirazen Şikayet'te bulunabildik diyelim. Peki, İdare'nin İPTAL kararındaki ihale dışı bırakılma ve geçici teminatın gelir kaydedilmesine yönelik kısımları ne olacak?

Bu ikisi için, önce İdare'ye Şikayet, ardından Kuruma İtirazen Şikayet yolu mu tercih edilmeli, yoksa 55. ve 56. maddelerin yukarıdaki yorumundan hareketle, nasılsa ortada başkası tarafından yapılmış olsa da bir Şikayet ve işbu Şikayet üzerine İdare'ce verilmiş bir karar var deyip doğrudan Kuruma İtirazen Şikayet'te mi bulunmalı, doğrusu karar veremedim.
İkinci yöntem sanki daha ağır basıyor, çünkü başkası tarafından yapılan Şikayet ile İdare'ce verilen karar arasında illiyet bağı mevcut olduğundan, yani Şikayet'in sonucu olarak anılan karar verildiğinden ve böylelikle İdare'nin, somut uyuşmazlık hakkındaki görüşü artık belli olduğundan, ikinci kez İdare'ye Şikayet'te bulunmak çok anlamlı görünmüyor.

Şimdiden katkısı olacak herkese teşekkürler.