Mesajı Okuyun
Old 10-04-2009, 10:37   #4
AV. AYSEL GÜRBÜZ

 
Varsayılan

Davaya veka1et (temsil yetkisi) verilmesi, tek taraflı bir hukuki işlemdir ve vekalet verenin (müvekkilin) tek taraflı bir irade beyanı ile olur. Davaya vekalet verilmesi yalnız başına bir akit (mesela vekalet veya hizmet akdi) değildir. Bu nedenle, vekalet(temsil) yetkisini içeren belgeye, vekaletname (m.65) değil, belki temsil belgesi denilmesi, karışıklığa yer verilmemesi için daha doğru olurdu. Nitekim bir içtihadı birleştirme kararında vekaletname yerine "temsil belgesi" terimi kullanılmıştır.

Vekaletname verilmesi, müvekkilin tek taraflı bir hukuki işlemi olup, (dışarıya, yani üçüncü kişilere ve mahkemeye karşı) vekilin müvekkilini temsil. etmeye yetkili olduğunu gösterir.Vekil ile müvekkil arasındaki sözleşme (vekalet veya hizmet sözleşmesi) ise vekil ile müvekkil arasındaki iç ilişkiyi düzenler.

Avukatın muvafakati alınmadan adına vekaletname çıkarılabilir. Vekil (avu¬kat) ile müvekkil arasında (vekaletnamenin verilmesini gerektiren) daha önce yapılmış bir sözleşme yoksa böyle bir vekaletnamenin vekile (avukata) verilmesi icap (iş teklifi) niteliğindedir. Vekilin bu icabı (vekaletnameyi) kabul etmesi ile vekalet sözleşmesi tamam olur (BK m.387). Fakat avukat (vekil), vekaletnameyi (iş teklifini) kabul etmek zorunda değildir.