Mesajı Okuyun
Old 03-04-2009, 19:53   #2
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Sayın krizantem

- 4483 sayılı Memurlar Ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’un 4.maddesinin son cümlesinde ihbar ve şikayetçinin kimlik bilgilerinin gizli tutulması için bir düzenleme yapılmış: ‘’(Değişik dördüncü fıkra: 17/7/2004-5232/2 md.)Üçüncü fıkradaki şartları taşımayan ihbar ve şikâyetler Cumhuriyet başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmaz ve durum, ihbar veya şikâyette bulunana bildirilir. Ancak iddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuş olması halinde ad, soyad ve imza ile iş veya ikametgâh adresinin doğruluğu şartı aranmaz. Başsavcılar ve yetkili merciler ihbarcı veya şikâyetçinin kimlik bilgilerini gizli tutmak zorundadır.’’

- Benzer bir hüküm Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 170.maddesinde bulunmaktadır:
’Madde 170 – (1) Kamu davasını açma görevi, Cumhuriyet savcısı tarafından yerine getirilir.
(2) Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler.
(3) Görevli ve yetkili mahkemeye hitaben düzenlenen iddianamede;
a) Şüphelinin kimliği,
b) Müdafii,
c) Maktul, mağdur veya suçtan zarar görenin kimliği,
d) Mağdurun veya suçtan zarar görenin vekili veya kanunî temsilcisi,
e) Açıklanmasında sakınca bulunmaması halinde ihbarda bulunan kişinin kimliği,
f) Şikâyette bulunan kişinin kimliği,
g) Şikâyetin yapıldığı tarih, gösterilir‘’

CMK 170.maddede maddede ihbarcının kimliğinin açıklanmasında sakınca bulunabileceği olasılığı düşünülmüş ama şikayetçinin kimliğinin gizlenmesine gerek duyulmamış.

- Kişisel düşünceme göre suçların gizli kalmaması ve bu nedenle suçların cezasız kalmaması için ''iddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuş olması halinde'' ihbarcının kimlik bilgileri alınmamalı, dosyaya hiç konmamalıdır. İhbarcının işe yaramayan kimlik bilgilerini alıp da gizlemeye uğraşmaktansa hiç almamak daha iyidir.

İhbarcının heykeli dikilecekse Meçhul Asker Anıtı gibi olmalıdır.

Saygılarımla