02-04-2009, 23:46
|
#2
|
|
Vekaletname Örneği ve Yetki Belgesi
Madde 18 — Avukatın çıkaracağı vekaletname örneğinde; vekaletnameyi düzenleyen merciin adı, kayıt numarası, düzenleme tarihi ile avukatın adı, soyadı, vergi numarası, imzası ve ayrıca vekil edenin adı, soyadı, adresi ve yetki kapsamının ne olduğunun bulunması zorunludur.
Avukatlar veya avukatlık ortaklıkları, başkasını tevkil etme yetkisini taşıdıkları tüm vekaletnameleri kapsayacak şekilde tek bir genel ya da ayrı ayrı özel yetki belgesi düzenleyerek; bir başka avukatı veya avukatlık ortaklığını müvekkilleri adına vekil tayin edebilirler. Vekaletname hükmünde olan bu yetki belgesi; tüm yargı mercileri ile resmi ve özel kişi, kurum ve kuruluşlar için hukuken vekaletname işlev ve etkisi taşır. Yetki belgesinde yetki verenin ve yetkilendirilenin adı, soyadı, barosu, sicil ve vergi numarası ve bu maddenin birinci fıkrasında yazılı hususların yer alması gereklidir.
Değerli meslektaşım Avukatlık Kanunu yönetmeliği'nin 18 . Maddesi tevkil yetksine binaen bu yetki belgesinin verilebileceğinden bahsetmektedir. Tevkil yetkisi takdir edilebileceği gibi vekil atayen kişinin yetki vermesi ile diğer vekili vekil olarak yetkilendirmektir. Yani yenilik doğuran bir işlemdir. Dayanak vekaletnamenin süresi ile bağlı değildir sadece dayanak vekaletnamenin yetkisi ile sınırlıdır. Sizi yetkli belgesi ile atayan meslektaşımız müvekkilinin kendisine tevkil yetkisi vermesine binaen sizi atamıştır yani bir vekil statüsündesiniz. Kannatimce sizin vekilliğiniz sona ermeyecektir. Saygılarımla iyi çalışmalar.
|