Mesajı Okuyun
Old 29-03-2009, 17:34   #4
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı;

Belirtiğiniz biçimde şiddet uygulayan ve madde bağımlılığı olan babaya çocukların velayetinin verilmesi düşünülemez.

Velayetin verilmesi bir yana, kendisine velayet bırakılmayan eşin çocukları görebilmesi için mahkeme kişisel ilişki, görüşme günleri tesis etmektedir.

Bu kişisel ilişki süresinin dahi en aza indirilmesi, gece baba yanında kalınmaması ve görüşmelerin mutlaka, sosyal hizmet uzmanı yanında yapılması yönünde karar verilmesini istenmelidir. Hatta gerekirse kişisel ilişkinin kaldırılması yönünde talepte bulunulabilinir. Ya da gelişmelere göre ileride bu yönde dava da açabilirsiniz.

İddialarınızı ispatlarken tanık dahil her tür delilden yararlanabilirsiniz. Mankeme ayrıca, uzman psikologlardan inceleme ve rapor da alarak, çocuk için en yararlı sonuca ulaşmaya çalışacaktır.

Önemli olan çocuğun aklen, bedenen ve ruhen en sağlıklı olacağı yerde yaşamasıdır. Zarar görmemesidir.

Ayrıca, eğer eşinizin size ve çocuğunuza yönelik suça konu eylemleri ve tehditleri var ise, mutlaka savcılığa suç duyurusunda bulununuz.
Alıntı:

Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali

MADDE 233 - (1) Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikayet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (SULH CEZA MAHK.)

(2) Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. (SULH CEZA MAHK.)

(3) Velayet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadi sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlak, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (SULH CEZA MAHK.)

İlgili bir kanun maddesini de aktarmış bulunuyoruz.

Yine çocuğunuzun velayetinin size verilmesinden sonra
Alıntı:
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması

MADDE 234 - (1) Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (SULH CEZA MAHK.)

(2) Fiil cebir veya tehdit kullanılarak işlenmiş ya da çocuk henüz oniki yaşını bitirmemiş ise ceza bir katı oranında artırılır.

(EKLENMİŞ FIKRA RGT: 19.12.2006 RG NO: 26381 KANUN NO: 5560/10)
(3) Kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yukarıdaki gibi bir eylemle karşılaşırsanız da suç duyurusunda bulunmanız gerekmeketedir.

Sayın Konuk,

Bizlerin buradan verdiği yanıtlar ihtimallare dayalı genel hukuki yanıtlardır.

Haklarınızı hızlı ve etkin kullanabilmek için MUTLAKA hukuki desteği DOĞRUDAN alınız.

Maddi durumunuz elverişli değil ise, bulunduğunuz yer il barosundan tarafınıza avukat tayin edilmesini isteyiniz.

Saygılarımla.