12-03-2009, 16:03
|
|
|
Yabancı plakalı motorlu aracın zarar tazmini
Merhaba sevgili meslektaşlar
Almanya'dan alınan ve oraya sigorta ettirilen bir araç var.Bu araç Türkiye de kaza yapıyor ve araçta bayağı bir hasar var.Karşı taraf kusurlu sürücünün sigortacısından hasar sürücünün kusuruyla ve poliçe limitleriyele bağlı kalınmak kaydıyla arçtaki hasar bedeli ödenecek deniyor.Karşı taraf sigortacısı araçtaki hasar tespitini istiyor.Yalnız Yabancı plakalı araç sahibi de der ki:Benim aracım şu anda Almanya da olsa bu tip kazada pert total işlemi yapılır.Yani kdv indrlip hasarsız bedeli verilirdi bana.O da burda bunu istiyor.
Sorum şu
1-Öncelikle araç yabancı plakalı olduğu için milletlerarası geçerli olup ta türkiye dede kabul gören sigortası var mı,varsa yeşil kart sistemi hükümlerine göre uyuşmazlık çözülecek .Ancak bu konuda bulduğum yargıtay kararları yabancı plakalı araç ların yol açmış olduğu zararların tazmininde Türkiye de yetkili büro olan Türkiye Sigorta ve reasürans şirketleri birliği motorlu taşıt bürosunun görev ve yetki verdiği sigorta şirketi hasım gösterilerek yabancı plakalı aracın yol açmış olduğu zarar tazmin edilir.Yani yabancı plakalı aracın yol açmış olduğu zararların tazmininde bu böyle .
Peki yabancı plakalı aracın uğramış olduğu zararın tazmini açısından somut olayımızda aracın pert olduğu bahsiyle kdv indirilip hasarsız bedelinin tahsili istenebilirmi yine bu şirket muhatap alınarak.Reasürans şirketi yani.
Yoksa
öncelikle sulh hukuk mahkemesinden değişik iş dosyasıyla hasar tespiti isteyip aracın onarımının ekonomik olup olmadığı ekonomik değilse aracın kayıtlı olduğu ülkedeki sürüm değerinin belirlenmesi açısından yine tespit isteyip ,ardından da diyelimki kusurlu araç sürücüsüne ve sigortacısına müteselsil sorumlu tutup haksız fiil nedeniyle tazminat davası mı açmam lazım.
1-si olursa yani reasürans şirketi aracılığıyla olay çözülürse ki bu daha pratik dava ve tespite gerek kalmaz diye düşünüyorum.Yok sa öncelikle hasar tespiti ve ardından haksız fil nedeniyle tazminat aracın hasarsız piyasa değeri istenmelidir.Ne dersiniz .Teşekkürler.
|