Konu
:
İmza Kaşesinin Hukuki Geçerliliği
Mesajı Okuyun
26-02-2009, 10:25
#
2
Av.Mehmet Saim Dikici
Bu madde konuyla ilgilidir.
Alıntı:
HUK. MADDE 297 -
Mühür veya bir alet vasıtasiyle vazolunan imza veya cüzdan ile muamele icrasını itiyat etmiş olan müesseselerde muamelenin iptidasında tâyin olunup bir sureti hesap defterine veya cüzdana mevzu bulunan mühür veya imza ile yapılacak muamele muteberdir
. Bundan başka imza vaz'ına muktedir olamıyan veya yazı bilmiyen şahsın heyeti ihtiyariye ve mahallince mâruf iki şahıs tarafından tasdik edilmiş ve el ile yapılmış bir işaret veya mühür istimal etmesi caizdir.
Alıntı:
T.C.
YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/12670
K. 2003/865
T. 30.1.2003
• İTİRAZIN İPTALİ ( Harici Satış Sözleşmesi ile Satın Alınan Yerin Ferağının Verilmemesi Nedeniyle Ödenen Paranın Tahsili Amacıyla Başlatılan İcra Takibine Vaki İtiraz )
• PARMAK İZİNİN GEÇERLİLİĞİ ( Parmak İzi veya Mührün Borçlunun Oturduğu Yer Muhtarı ve İhtiyar Heyetince Onaylanmasının Gerekmesi )
• MÜHRÜN GEÇERLİLİĞİ ( Parmak İzi veya Mührün Borçlunun Oturduğu Yer Muhtarı ve İhtiyar Heyetince Onaylanmasının Gerekmesi )
• İMZA ATMAYA MUKTEDİR OLMAYAN KİMSE ( İmza Yerine Parmak İzi veya Mühür Kullanılabilmesi-Mührün Muhtar veya İhtiyar Heyeti Tarafından Onaylanmasının Gerekmesi )
1086/m.297
ÖZET : İmza atmaya muktedir olmayan veya yazı bilmeyen bir kimse, imza yerine parmak izi veya mühür kullanabilir. Senetteki parmak izi veya mührün borçlunun oturduğu yer köy veya mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti kurulunca ve o yerde tanınmış iki tanık tarafından onaylanması gerekir. Somut olayda, mührü onaylayan muhtar borçlu ile aynı mahallede değildir. Usule uygun biçimde onaylanmayan belge geçerli değildir.
Av.Mehmet Saim Dikici
Üye Kimliği
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın