Mesajı Okuyun
Old 09-02-2009, 14:36   #9
Kilimanjaro

 
Varsayılan

Benim de buna benzer bir davam olmuştu. Orada da işveren müvekkili farklı bir işle vazifelendirmek üzere işe davet etmişti. Müvekkilim bu manzarayla karşılaşınca işe başlamadan bana haber verdi, ben de müdahalede bulunarak müvekkili işe başlatmadım ve aynı gün işverene mahkeme kararına uygun bir iş teklifinde bulunması yahut kararda belirtilen tazminatı ödemesi için noter aracılığıyla ihtarname gönderdim. İşverenin abuk sabuk cevabından sonra da iş mahkemelerinde alacak davası açmış ve kazanmıştım.

Ama sizin durum daha farklı görünüyor. Burada işçinin fiilen işe başlaması söz konusu.

"İşçinin bir ay içinde eski işine ya da bu mümkün değilse unvan ve diğer özelliklerine uygun benzer bir işe verilmesi gerekir. İşçinin eski işinden farklı ve durumunu ağırlaştıran başka bir işe başlatılmak istenmesi halinde, işçi bu işe başlamak zorunda değildir. Bu durumda, işveren kendisine düşen yükümlülüğü yerine getirmediğinden, işçinin işe başlamama hakkı vardır. İşçi bu koşullarda iş yerinde çalışmak istemezse, işveren geçersiz feshin sonuçlarına katlanacaktır. (...) İşveren işçiyi eski işine iade etmekle birlikte bir süre sonra iş koşullarını değiştirirse, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 22. maddesi hükümlerinin uygulanması söz konusu olacaktır." Türk İş Hukukunda İşe İade Davaları, O.G.Çankaya, Doç.Dr. C.İ.Günay, S.Göktaş, Ankara 2006 Baskısı, Sayfa 298.

İşçi, karara aykırı bir görevlendirmeyi kabul etmek zorunda değilken (ki kabul etmemesi tazminat almasına da vesile olacaktır, yani işçi bu yönüyle çaresiz de değildir) bir şekilde kabul etmiş ve iş yerinde fiilen çalışmaya başlamışsa, bu noktadan sonra açılacak bir alacak davasının işe yarayacağını düşünmüyorum.