04-02-2009, 11:54
|
#2
|
|
Sayın _EEE_
İş Kanunu ve 5510 sayılı Yasa'nın (Mülga Sosyal Sigortalar Kanunu 'nun) kapsamı farklıdır. Dolayısıyla İş Kanunu'na tabi olmayan bir kişi 5510 sayılı kapsamında ise Sosyal Güvenlik Hukuku'nun sağladığı haklardan faydalanabilir.
Sporcular 4857 sayılı Yasa kapsamı dışında bırakılmışlardır ancak bu kişiler hizmet akdiyle çalışıyorlarsa 5510 (506) sayılı Yasa'dan yararlanabilirler. Bu nedenle bu kişilerin sosyal güvenlik hakları bakımından farklı bir durum yoktur.
4857 sayılı Yasa sporcuları kapsam dışı bırakmıştır. Ancak detaylı bir açıklama Yasa'da bulunmamaktadır. Konuyla ilgili bilimsel kaynakları incelediğinizde doyurucu açıklamaların yer almadığını da görürsünüz. Ancak genel olarak bu işi profesyonel olarak yapan kişilerin kapsam dışında bırakıldığı düşünülmektedir. 9. Daire antrenör ve teknik direktörleri de sporcu olarak kabul etmektedir.
Hal böyle olunca bu kişiler 4857 sayılı Yasa'daki imkanlardan faydalanamaktadır. Hizmet verenin 4857 sayılı Yasa kapsamı dışında kalması halinde hiçbir hakkı bulunmuyor gibi bir sonuca ise elbette varılamaz. 4857 sayılı Yasa kapsamı dışında kalan çalışan Borçlar Kanunu kapsamındadır. Bu halde ise Borçlar Kanunu'nun hizmet akdine ilişkin hükümleri uygulanır.
Bu hükümler incelendiğinde işçinin:
a) ücret
b) sözleşmede belirlenen sürenin üzerinde çalışma yaptıysa fazla çalışma ücreti
c) dinlenme
d) ihbar süresi içinde iş arama izni alma
e) ihbar sürelerine uyulmamışsa bunun karşılığında bir tazminat isteme
f) (kıdem benzeri) muhik sebep tazminatı isteme
haklarına sahip olduğu görülür. Bunların koşulları için Borçlar Kanunu'nun hizmet akdine ilişkin hükümlerini incelemenizde fayda var.
Saygılar
|