29-01-2009, 18:41
|
#1
|
|
kamu alacağı nedeniyle üzerine haciz konmuş gayri menkulün 3. kişiye devri
Hisseli tapulu gayrimenkulde hissesi olan müvekkilim tapuya gittiğinde, vergi borcu olan diğer hissedarın hissesi oranında, gayrimenkule maliye tarafından haciz konduğunu görmüştür. Evin satılmaması ve izaleyi şuyuu ile de uğraşmak istemeyen müvekkilim, borclu hissedarın hissesini üzerindeki hacziyle birlikte devralmak istemektedir. Nitekim borçlu, maliye ile borcunu, taksitlerle ödeyeceği konusunda anlaşmıştır. Evin satılmaması için müvekkilim, borçlu diğer hissedara borcun ödenmesi hususunda maddi yardımda da bulunmayı düşünmektedir. Borç kapanıp haciz kalkana kadar.
Sorum şu, borçlu şahısın taksite bağlanmış bu eski borcundan değil de yeni bir vergi borcundan dolayı müvekkilimin devraldığı hisseye tekrar bir haciz konulabilir mi? Müvekkilimin yapacağı böyle bir devir sözleşmesi muvazzaalı mı sayılır? Normal, icra takiplerinde devredilmiş ve mülkiyetten çıkmış bir mal üzerine haciz konulamıyor. Ancak, vergi borçlarında uygulama nasıldır? Kamu alacakları için (maliyeye) aksi bir ayrıcalık tanınmışmıdır?
Biraz karışık ve tecrübe gerektiren bir konu olduğu için, bu konuda deneyimi ya da bilgisi olan meslektaşlarımın değerleri görüşleri için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar..
|