Mesajı Okuyun
Old 25-01-2009, 16:42   #5
Av.Mehmet_Ali

 
Varsayılan

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/8391

K. 2005/14409

T. 18.10.2005

• VELAYET ( Küçüklerin Alıştıkları Ortamdan ve Kardeşlerin Birbirinden Ayrılmasının Bedeni ve Fikri Gelişmelerine Olumsuz Etki Yapacağı - Baba Yanında Kalmak İsteyen Küçükler İçin Bu Hususun Düşünülmesi Gereği )

• KÜÇÜKLERİN VELAYETİ ( Baba Yanında Kalmak İsteyen/Alıştıkları Ortamdan ve Kardeşlerin Birbirinden Ayrılmasının Bedeni ve Fikri Gelişmelerine Olumsuz Etki Yapacağı - Babaya Bırakılması Gereği/Anneye Bırakılmasının Doğru Olmadığı )

• KARDEŞLERİN BİRBİRİNDEN AYRILMAMASI GEREĞİ ( Bedeni ve Fikri Gelişmelerine Olumsuz Etki Yapacağı - Velayet/Baba Yanında Kalmak İsteyen Küçükler İçin Bu Hususun Düşünülmesi Gereği )

4721/m. 197/son, 376/2

4787/m. 6/2

ÖZET : Küçüklerin alıştıkları ortamdan ve kardeşlerin birbirinden ayrılması, bedeni ve fikri gelişmelerine olumsuz etki yapacaktır. Küçüklerde baba yanında kalmak istediklerini bildirmişlerdir. Bu husus düşünülmelidir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün temyiz eden Hüseyin ve karşı taraf Sevim geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1-1997 doğumlu Esma ile 1995 doğumlu Aslıhan baba yanındadırlar. Küçüklerin alıştıkları ortamdan ve kardeşlerin birbirinden ayrılması, bedeni ve fikri gelişmelerine olumsuz etki yapacaktır. Küçüklerde baba yanında kalmak istediklerini bildirmişlerdir. Bu husus düşünülmeden 1997 doğumlu Esma'nında babaya bırakılması gerekirken, anneye bırakılması doğru bulunmamıştır. ( MK. md. 197/son, 376/2 ve 4787 Sayılı Yasa md. 6/2 )
2-Velayeti bırakılmayan tarafla küçükler arasında uygun kişisel ilişki kurulmaması da usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18.10.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.