Mesajı Okuyun
Old 23-01-2009, 14:30   #2
Av.Y.Selim ÜSTÜN

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım
Sözleşme şartlarına uymayan karşı tarafa menfi tespit davası açabilirsiniz. Açtığınız menfi tespit davasında çekin iptalini talep edemezsiniz. Çek iptali farklı bir davadır. Çekin kaybolması halinde açılabilir.

Menfi tespit davasını iyi niyetli 3. kişi meşru hamile açtığınız taktirde muhtemeldir ki davanız reddedilir. 3.kişilere karşı ileri sürülebilecek defiler sınırlıdır.Bunlar sahtelik, hile, hırsızlık gibi aynı zamanda çoğu zaman suç konusu oluşturan itirazlardır.

Çek icraya koyulmadan önce açacağınız menfi tespit davasında ( bu durumda davalı sizden sonraki keşidecidir) tedbir talep edebilirsiniz. Mahkeme %15 den aşağı olmamak üzere (genelde %40 olarak uygulanıyor) teminat karşılığında tedbir verebilmektedir. Bu durumda tedbir kararından sonra eğer icra işlemlerine başlanırsa tedbir kararını sunarak takibi durdurma imkanınız olacaktır.

Eğer çek icraya koyulursa, icra işleminden sonra açılan menfi tespit davasında biraz daha farklı bir prosedür yürümektedir. İlgili madde der ki " .. Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla icra veznesindeki pararının alacaklıya verilmemesini isteyebilir."

Bu maddenin uygulamasını kimi mahkemeler dosyanın tamamı+%15 teminat yatırılması kimi mahkemelerse dosyanın tamamı+ alacaklının dava sonunda kazanacağı %40 tazminatıda ekleyerek % 140 teminat anlamaktadır. Kimi mahkemelerde haklılığı değerlendirerek kendi düşüncesine göre alacağın altında bir teminat belirleyip (kanunda olmayan bir yetkiyi kullanarak) dosyanın tamamı üzerinde tedbir kararı veriyorlar. Ama genelde ilk 2 şıktan birini uyguluyorlar.

Verilen tedbir kararından sonra icraya yatan para çekilememektedir.

Bu konuda size başka bir fikir vereyim. Bana göre hernekadar usule aykırı olsa ve C. Savcısı tarafından takipsizlik kararı verilmesi gereksede; bir dosyamda şunu gördüm. Borçlu taraf aynen sizin dosyanızda olduğu gibi çek karşılığında alması gereken malları alamadığını kendisinin dolandırıldığını beyan ederek C.savcılığına başvurmuştur. C. Savcılığı ilgili bankaya çek yazdırılmak üzere getirildiği takdirde çeke el konulması konusunda bankaya talimat yazmış ve borçlu vekili tarafından talimat bankaya elden ulaştırılmıştır. Müvekkil tarafından bankaya çek yazdırılmak üzere götürüldüğünde Cumhuriyet Savcılığının özel talimatı gereği, çeke el koyulmuştur. Halen dava devam etmekte olup çekin yazdırma süresi geçmiştir ( muhtemelen çek niteliğini kaybetmiştir.). Savcılık tarafından takipsizlik kararı verilme ihtimali olmasına rağmen bunuda denemenizi öneririm.

Saygılarımla.