Mesajı Okuyun
Old 21-01-2009, 21:52   #12
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan elitra
Saim bey yeni gelen ve önceki yorumlarınız için teşekkürler. Çekin davalı tarafından ibraz edildiği konusu sabit, dolayısı ile bu çek bedeli kadar mal teslim ettiğini ispat etmek zorunda; bu da mümkün değil. Benzer bir olayda Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi başkanının muhalefet şerhi var. Menfi tespit davasında davalı tüzel kişinin çeki neye karşılık elinde bulundurduğunu beyan etmesi ve edimini yerine getirdiğini ispat etmesi gerektiğini beyan etmiş. Ancak bunun da bir muhalefet şerhi olduğunu unutmayalım. Yani muhalefet şerhlerine kaldık gibi görünüyor. Ancak Saim beyin ve benim yorumlarımızın hükme esas alınması halinde bence pek çok davanın çözümü daha kolaylaşacaktır.
Sayın Elitra,

Aksi düşüncenin kabul edilmesi TTK da Kat'i delil olarak vurgulanan ticari defterlerin ispat gücünü inkar etmek anlamına gelir. Şöyle düşünelim; Varsayalım ki davacının defterlerinde mezkür çek kayıtlı olduğu halde, davalı şirketin defterlerinde mal veyahut hizmet çıkışı kayıtlı olmasın! En azından sözkonusu Çek mecburen kayıtlı olacaktır. Bu durumda davacının defterleri kapsamı ile davalının defterleri kapsamında birbirini teyit eden tek hususun davalının elindeki çek olacağı kuşkusuzdur. Başka bir ifade ile davalı hamil, çeki muhasebe tekniği icabı hiç olmazsa şüpheli alacaklar kaleminden olarak defterine yazmak zorundadır. Bu durumda, davacı cirantanın defterinde çek çıkışı vaken, davalı şirketin defterinde de çek girişi olduğu görülecek ve bu iki husus, birbirini teyit etmiş olacaktır.

Çekin deftere yazılması halinde, artık bu çekin karşılık kaleminin de aranması gerekecektir. Bu husus muhasebe kurallarının da zorunlu bir sonucudur.

Olaya tersinden yaklaşalım: Yine varsayalım davalı hamil şirket çeki tahsil edip, kasasına da parayı koymuş olsun. Bu durumda çekin karşılığı parayı kasaya girerken, karşı taraftan mal veyahut hizmet faturasını da deftere eklemek zorundadır. Bu itibarla fatura kesmeden çek bedelini şirkete resmi olarak intikal ettirmesi olanaksız olacaktır. Muhasebede giriş ve çıkışlar birbirini tamamlamak zorundadır.

Çeki tahsil ettiği halde ticari Defterlerine işlememesi halinde ise, vergi (ziyaı) na neden olup, vergi kaçırmış olacaktır.

Olaya tek boyutlu bakmanın yanlış olacağı kanaatindeyim ve netice itibariyle hem sizin görüşünüze, hem de karşı oydaki isabetli görüşlere katıldığımı belirtmek istiyorum.