Oldukça "tuhaf" bir hukuki mesele olduğu düşüncesindeyim. Öncelikle Keşideci kime denir bunu analiz etmek gerekiyor. Başka bir ifade ile çeke imza koyan hesap sahibi dışındaki kişi veya şirket, keşideci sayılabilir mi sorusuna vereceğimiz cevap, çekin geçerli olup-olmaması ve nihayetinde imzanın ve çekin sahteliğinin düşünülüp düşünülmeyeceğini ortaya koyabilecektir.
Kanaatimce, Çekin yasal ve "muteber" keşidecisi "çek hesabı" sahibidir. Çek, çek hesabı sahibi ile banka arasındaki akde dayalı olarak ihdas edilmektedir. Bu itibarla çek hesabı sahibinin adı veya ünvanı yazılmak ve keşideci veyahut keşidecinin imzası (taklit dahi olsa) bulunmak kaydıyla çek ancak tedavül kabiliyeti olan bir çek niteliğine kavuşmuş sayılabilir.
Başka bir ifade ile, çek metninden hesap sahibi olmadığı açıkça belli olan bir çekin tedavüle sokulması mümkün olmamalı ve çek geçersiz sayılmalıdır. Çekin keşidecisinin imzasının taklit edilmesi olayı bu durumdan tamamen farklıdır.
Somut olayda Çek metninde çek sahibinin ünvanı varken, o ünvan altına değil de başka bir ünvan yazarak veyahut kaşeleyerek onun altına veya üstüne imza koymak, çekin keşideci tarafından keşide edildiği anlamına gelmez düşüncesindeyim. Diğer bir deyişle çekein ön yüzüne keşideci bölümüne ilgili veya ilgisiz her imza atan kişi "keşideci" sayılamaz. Aksi düşüncenin kabulü çek karnesini ve çek hesabı sahipliğini anlamsız kılar. Kaldı ki muhatap banka böyle bir çeki kabul edemez ve hiç bir işleme tabi tutamaz.
