Mesajı Okuyun
Old 15-01-2009, 17:39   #2
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Sayın Av. Sibel

İflasın ertelenmesi kararında verilen ihtiyadi tedbirde tüm takiplerin duracağı ve yeni icra takibi de yapılamayacağı bildirilmiş.

İcra ve İflas Kanunu'nun iflasın ertelenmesi kararının etkileri başlıklı 179/b maddesine baktığımızda takip türü ayrımı yapılmaksızın tüm takiplerin duracağına ve yeni takip yapılamayacağına ilişkin hükmü görüyoruz. Devamında ise sadece rehinli alacaklarla ilgili olarak takip yapılabileceği ancak satış işlemi yapılamayacağı hükmü yer alıyor. Bunun ardından da işçilik alacaklarıyla ilgili takip yapılabileceği belirtilmiş. Bunların dışında bir istisna görünmüyor. Dolayısıyla tahliye talepli takip yapmaya imkan verir bir düzenleme yok. Bahsettiğiniz ihtiyadi tedbir kararında da bunun dışında bir imkan tanınmamış.

Kaldı ki iflasın ertelenmesi davasında verilen tedbir kararı şirketi yaşatmaya, faaliyetlerini devam ettirmeye yöneliktir. Şirketin faaliyet gösterdiği taşınmazdan tahliye edilmesi bu amaca aykırı düşmektedir. Bu açıdan baktığımızda da tahliye talepli takip yapılmaması gereklidir.

İşlemden kaldırma ile ilgili yasal hükümde davanın takip edilmemesi halinde dosyanın işlemden kaldırılması dışında başkaca bir sonuç öngörülmemiş. Yani mahkeme bu süre içinde dosyada işlem yapmamak üzere karar veriyor. Üç ay içinde dosya yenilenmezse davanın açılmamış sayılmasına karar veriyor. Dolayısıyla işlemden kaldırma halinde ihtiyadi tedbir kararının ortadan kalkacağına ilişkin bir çözüme ulaşmak mümkün görünmüyor. İşlemden kaldırma kararı esas hakkında verilmiş bir karar da olmadığından bu nedenle tedbirin ortadan kalkması mümkün değil. Hatta dosyayı işlemden kaldıran hakim bu süre içinde ihtiyadi tedbir kararının kaldırılmasına da karar verememelidir. Aksi halde işlemden kaldırdığı dosyada işlem yapmış olacaktır. İhtiyadi tedbire ilişkin hükümlerde de aksi bir yoruma neden olabilecek düzenleme yer almıyor.

Saygılar