Mesajı Okuyun
Old 09-01-2009, 11:11   #3
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Günar
Merhabalar, konuyla ilgili daha önce sorulmuş soruları inceledim ancak yanıt bulamadım.Müvekkil bir kağıt fabrikasında bir sene fiilen çalışıyor.Bu işyeri 2008 yılının mayıs ayında işçilerine diyor ki faaliyetimizi geçici olarak durduruyoruz.Bekleyin sizi çağıracağız biriken maaşlarınızı vereceğiz başka bir işe girmeyin bekleyin diyorlar.Ve ogünden bugüne 7 ay boyunca 15 güne bir ayda bir arayıp beklemelerini iş başı yaptıracaklarını söylüyorlar.Müvekkilde 12. ayda ihtar çekiyor ya işe başlatın yada ücret alacağımı ekleriyle beraber ödeyin diyor.Sorum şu müvekkil fiilen çalışmadığı aylara ilişkin olarak maaş alacağını mı ister yoksa başka bir işe giremediği veya aynı yerde çalışamadığı için ücret alamadığından kaynaklı zararını mı isteyecektir.Teşekkürler.


Sayın Av.Günar

Verdiğiniz bilgilerle sınırlı yorum yapmak gerekise bahsettiğiniz olaydan anladığım kadarıyla işveren işçileri ücretsiz izne çıkarmıştır. İşverenin işçileri ücretsiz izne ayırma konusundaki iradesi İş Kanununun 22. maddesinde bahsi geçen "çalışma koşullarında değişiklik" anlamına gelmektedir. Bu hallerde işçinin yazılı onayının alınması gerekir. İşçinin yazılı onayı olmamasına rağmen işçiyi ücretsiz izne sevk eden işverenin iş sözleşmesini feshettiği düşünükmektedir.

Ancak müvekkilinizin 12. ayda çektiği ihtarname işin seyrini değiştirmektedir. Bu ihtarname işçinin ücretsiz izne muvafakat ettiğine delalet edebilir. Benim şahsi görüşüme göre işçi bu ihtarname ile ücretsiz izin uyuglamasına onay verdiğini kabul etmiştir.

Ücretsiz izin döneminde iş sözleşmesinin tarafları edimlerini yerine getirmediği için işçi ücrete hak kazanamaz. Ancak işverenin aksi bir taahhüdü varsa ve bu durum ispatlanabilirse işçi ücrete hak kazanmış sayılmalıdır.

Ücretsiz izin süresi içinde sigorta primleri ödenmeyeceği(aksi taahhüt yoksa) gibi ücretsiz izinde geçen süre kıdem tazminatı hesabında da dikkate alınmaz.

İşçi böyle bir durumda ilelebet bekleyecek midir şeklindeki sorunun cevabı ise bence şu şekildedir: 12.ayda ihtarname çekildiğine göre işçi bu zamana kadar ki ücretsiz izin uygulamasına muvafakat etmiştir. Bu tarihten sonra ise makul bir süre daha bekleyip (ki bu süre Ocak 2009 itibariyle dolmuş sayılmalıdır) iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme yoluna gidebilir. Bu halde de işçi sadece kıdem tazminatı, Mayıs 2008' kadarki dönemde doğmuş bulunan fakat ödenmeyen fazla çalışma ücreti, ücret alacağı vs gibi hakları ister. Ayrıca kullanmadıysa yıllık izin ücretini de talep eder.

İşçinin İş Kanunu'nda öngörülmeyen;

"başka bir işe giremediği veya aynı yerde çalışamadığı için ücret alamadığından kaynaklı zararı"

istemesinin hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır.

Sonuç olarak sadece sorduğunuz soruya yanıt vermek gerekirse:

1) işçi fiilen çalışmadığı dönemlere ilişkin ücret talebinde bulunamaz. İşverenin aksi bir taahüdü varsa talep edebilir.
2) fiilen çalışmadığı süre içinde kendisine ücret ödenmediği ya da başka bir iş bulmadığı için maddi tazminat talep edemez.