Mesajı Okuyun
Old 09-01-2009, 10:27   #3
alphukuk

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan miss_lawyer
Müvekkil A, Belçikalı B ile Ankara'da Belçika konsolosluğunda evleniyorlar. Konsoloslukta mal ortaklığını kabul ediyorlar.
A boşanma davası açtı,büyük ihtimalle tebligat B ye yapılacak fakat B duruşmalara gelemiyecek, evlilik birliği içerisindde edinilen malların akıbeti ne olur? bu mallar Türkiyede alınmış ve nasıl satılır? mal ortaklığı boşanmanın seyrini etkilemez fakat bu süreçte nasıl yol izlemeliyiz? teşekkürler.
Boşanma ve ayrılık
MADDE 14- (1) Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümleri, eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları halinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.
(2) Boşanmış eşler arasındaki nafaka talepleri hakkında birinci fıkra hükmü uygulanır. Bu hüküm ayrılık ve evlenmenin butlanı halinde de geçerlidir.
(3) Boşanmada velayet ve velayete ilişkin sorunlar da birinci fıkra hükmüne tabidir.
(4) Geçici tedbir taleplerine Türk hukuku uygulanır.
Evlilik malları
MADDE 15- (1) Evlilik malları hakkında eşler evlenme anındaki mutad mesken veya milli hukuklarından birini açık olarak seçebilirler; böyle bir seçimin yapılmamış olması halinde evlilik malları hakkında eşlerin evlenme anındaki müşterek milli hukuku, bulunmaması halinde evlenme anındaki müşterek mutad mesken hukuku, bunun da bulunmaması halinde Türk hukuku uygulanır.
(2) Malların tasfiyesinde, taşınmazlar için bulundukları ülke hukuku uygulanır.
(3) Evlenmeden sonra yeni bir müşterek hukuka sahip olan eşler, üçüncü kişilerin hakları saklı kalmak üzere, bu yeni hukuka tabi olabilirler.