Mesajı Okuyun
Old 04-01-2009, 15:54   #1
bahadır24

Varsayılan Tanıtıcı broşür ve sözleşme eki tabloların aldatıcılığı

Müvekkilim 20 yıl önce bir sigorta şirketinden aldığı iki Hayat Sigorta Poliçesi ile geleceği için kendisini güvence altına almak istemiş. Şirket hazırladığı tanıtıcı broşürlerde, sigortalının 20 yıl sonra ödediği toplam pirim miktarının 35 kat fazlası kadar toptan ödeme alacağını tablolarla belirtir. Bu tabloların hemen altında da, ekonomik konjonktür nedeniyle 20 yıl sonra sigortalıya ödenecek paranın satınalma gücünün korunması için, ödenecek pirim miktarının her yıl bir evvelki yılın enflasyonu oranında arttırılması gerektiği özellikle belirtilir. Sigortalı bu gerekliliğe de uyarak, her yıl pirimlerini enflasyon oranında arttırarak 20 yıl ödemeleri aksatmadan yapar. Ancak sigorta şirketi, bugün ödeyeceği toptan ödemeyi yirmi yılda yapılan ödemenin ancak iki katı bir rakamla geçiştirmek istemektedir.Yani sigortalının 20 yılda ödediği paranın 35 katını teleffuz ederek sigortalıyı ikna eden şirket, şimdilerde sadece 2 katıyla sigortalıyı ikna etmeye çalışmaktadır. Sigorta şirketinin yirmi yıl önce hazırladığı reklam ve tanatım amaçlı, ofset baskılı broşürler ve sözleşme eki olarak sigortalıya gönderdiği tahmini ödeme tabloları, sigortalı tarafından aynen muhafaza edilmiş bulunmaktadır.

Bütün bu bilgiler doğrultusunda, bana ışık tutacak meslektaşlarımın görüş ve önerilerine ihtiyacım var. Bu konuda doktrin görüşü ya da içtihat örneği varsa, yorumlara eklenmesi beni mutlu edecektir. İlgileriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.