"İlgili cümle hukuki bir cümle olmaktan ziyade spekülatif ve demagojik öngörülere yer veren kurgusal bir cümledir. Hukuk sanal değerlendirmelere değil, somut gerçekliklere, belge ve bulgulara dayanmak zorundadır. Hukuki bir irade beyanının siyaseten tarafsız bir söylem kullanması, iddia ve ithamlarını hukukla sınırlı tutması gerekir."1 Ayrıca kullanılan dil hukukilik iddiasından uzak, siyasi lehçe olarak da adlandırılan politika dilindedir.
Lafzi anlamda; göz dikmek deyimi “bir şeyi ele geçirmek isteğine kapılmak” anlamına gelir. Bu bağlamda söz; değil hukukilikten mantıktan dahi yoksundur. Göz dikme eylemi isnat edilen mahkeme yahut siyasi parti veyahut her kimse ilgili bursları kendi mamelekine geçirmeyecektir. Hatta ve hatta kendi malvarlığına katma isteğine dahi düşmeyecektir.
Mahkeme kararları her türlü eleştiriye açıktır. Ancak henüz gerekçe dahi açıklanmadan mahkeme kararı hakkında “öğrenci paralarına göz diktiler” yorumunun yapılması hem mantıktan hem de hukukilikten uzak bir yaklaşımdır. Yukarıda da belirttiğim bir yorumun hukukilik iddiası somut gerçeklik, belge ve bulgu gibi kıstaslar çıtaları üstüne kuruludur.
Sonuç olarak; bu cümlenin hukuki değil, siyasi bir cümle olduğu kanaatine cümlenin lafzından ve içerdiği anlamdan vardım.
Saygılarımla
1-Anayasa Mahkemesi 2008/1 esas no, iddianameye cevap, syf [6-8]