02-01-2009, 11:02
|
#26
|
|
Arkadaşlar bu konuda ben de epey sıkıntı yaşadım. Başta SGK olmak üzere barolar, muhasebeciler dahil kimse ne yapılacağını bilmiyor. Ama yasada 01.10.2008 den önce avukatlığa başlayanların kendilerinin bildirimde bulunmaları gerektiği belirtiliyor. Bizzat bildirimde bulunacak ve kazancınızı beyan edip gerekli formları dolduracaksınız. Buna istinaden size sgk da yol gösterirler diye düşünüyorum.
Benim gibi 01.10.2008 den sonra avukatlığa başlayanlar (sigortalı çalışanlar hakkında bilgi sahibi değilim, bürosunu açmış olanlar) için aslında vergi dairelerinin bildirimde bulunması gerektiği belirtiliyor. Ama defalarca vergi dairesine gitmeme rağmen bu konuda bilgi sahibi değiller. Araştırmaları sonucu sgk ve gelir idaresi başkanlığı arasında imzalanan protokolü tarafıma bildirdiler. Vergi daireleri sadece elektronik ortamda bilgilerimizi girmek zorundaymış, yazılı bildirimde bulunma yükümlülüğü yokmuş.
Ruhsatımı aldığım gün baroda birkaç belge imzalattılar. Kazancımı 638 ytl civarında gösterdik. Ve 214 ytl ödeyeceğim her ay. Ama nereye ödeyeceğimi bilmediğim için barodan bildirimde bulunmalarını istedim. İşyeri yoklama fişini baroya gönderdim ve ertesi gün sgk.gov.tr den baktığımda bağkur numaram çıkmış ve buna istinaden 1,5 aylık primimi yatırdım 31 aralıkta. Halk bankası, ziraat bankası veya vakıfbanktan yatırabiliriz.
Ama yatırmama rağmen sgk dan sigortalılığımın başladığına ve kanunun 80. maddesi gereğince ödemem gereken aylık primlerimin belirlenmesi için şahsen başvurmam gerektiğine dair bir yazı geldi. Posta yoluyla kazancımı beyan etmeyi düşünüyorum. Ayrıca alt sınırdan belirlenmiş zira sgk nın sayfasında borç miktarım yazıyordu ve 250 ytl ydi.
Ayrıca ay başında değil, ay sonunda yatırmamız gerekiyor. Zaten sitedede 31 ocak 2008 itibariyle borç miktarımın ne olduğu görünüyor.
Saygılarımla...
Av. Ayşen
|