Ben de aynı dertten muzdariptim ama benim durumum biraz daha karışıktı. Ankara Barosuna bağlı olarak mesleğe başladım ve topluluk sigortası primi yatırdım. Daha sonra da 6 ay kadar SSK'lı olarak çalıştım. Bunun akabinde de Tekirdağ Barosuna naklimi yaptırdım. Nakil ile beraber de SGK'ya başvurulması için belgeleri imzaladım. Aynı il içinde, birkaç sokak üstteki SGK'ya bu belge 24 gün sonra ulaşmış. Neyse, gel zaman git zaman ben primlerimi ödeyemedim. Sorun benden kaynaklı değildi, zira SGK benim belgemle birlikte bir sürü talebi olan kişilerin belgelerini bir kenara koymuştu. Temmuz ayından bu yana (bu işlemi yaptığımda ekim ayıydı

) hiçbir bildirimi sisteme girmemişler. Kurumda çalışanların başlarını yiye yiye evrakımı buldurdum işleme koydurdum. Tabi bu sürede her gün 30 km yol gidip geldim. Kurum içinde Topluluk Sigortası diye ayrı bir bölümde en sonunda ağustos ve eylül ayları primimi yatırdım,hem de
gecikme zammıyla beraber!!! Sonrasında bankalarda görüntülenirsiniz dediler ama o da olmadı. Tekrar Kuruma gitmek zorunda kaldım ve ne Bağ-kur'dakiler be de Topluluk Sigortasındakiler işlemi nasıl yapacaklarını biliyorlardı. Ekim ayı itibariyle Toplulukta görülmüyorduk, Baro da bildirimi geç yaptı - ki onlara da geç haber verilmiş bu bildirim konusunda- Bağkur da "bizde kaydınız yok" diyordu. İçimden "paramla rezil olmak" buna denir demiştim. Yalvar yakar -halime de acımış olacaklar, hepsiyle arkadaş da olduk- kimseye söyleme, biz keselim dediler Topluluk Sigortası bölümünden. Her ilden bir-iki kişiyi eğitim için Ankara'ya göndermişler ve sistemin nasıl olacağını orada anlatmışlar. Bu eğitimi alanlar da geri dönüp kendi Kurumundakileri eğitecekmiş. Soru şu, sistem henüz oturmamışken bunu nasıl yapacaklar?
Komik bir hususu daha belirtmek isterim. Bağ-kur kalkmış olmasına rağmen bizi koydukları kefe Bağkura benzediği için Bağkurlu sayılıyoruz. Sağlık yardımı konusunda sıkıntılı bir durum söz konusu. Eskiden Bağ-kurda bulunduğunuz ayın primini yatırılıyormuş. Bir sonraki ayın ilk günü ödenmeyen prim için gecikme zammı öngörülüyormuş. Biz topluluk Sigortasında bir sonraki ayın sonuna kadar primlerimizi ödeyebiliyorduk. Ve gecikme zammı da işleyen bir sistem değildi. Şimdi ise yine aynı şekilde, gecikme zammı olmadan bir sonraki ayın son gününe kadar bir önceki ayın primini ödeyebiliyoruz. Ancak bir sonraki ayın ilk günü sistemde bir önceki ayın prim borcu görülüyor. Yani ay sonunda siz doktora gittiniz, ilaç yazdırdınız, eczaneye gittiniz tam ilaçları alacakken sizin prim borcunuz çıktı ve eczacı "ben size bu ilacı veremem, 60 gün-50 gün de olur

- borcunuz var" dedi. Bu bir gerçek. Tekirdağ SGK'ya bu konuda çok dilekçe yazılmış ve durum Ankara'ya bildirilmiş. Prim konusunu düzelttiler ama sağlık konusunu Bakanlık es geçmiş. Bunu düzeltmeye çalışıyorlarmış!
Bu ara ayrı bir sicil numarası alınması gerektiği konusunda beni bilgilendirmediler. Bilakis, var olan sicil numarası ile geçiş yapılacağı, yeni kayda gerek olmadığı belirtildi. Bildirim yapılmasının yeterli olduğu, herhangi bir başvuruya gerek olmadığı, zaten elimde bir sicil numaram olduğu, prim ödemelerime bununla devam edebileceğim söylendi. O yüzden sormak isterim, bu başvuru yapıp yeni sicil numarası almak hakkında beni bilgilendirebilir misiniz?