Mesajı Okuyun
Old 28-12-2008, 23:30   #5
Tiocfaidh

 
Varsayılan

Ülkede Anayasa'ya uygunluk denetimi yapmak üzere yargı yetkisini elinde bulunduran mahkemenin vermiş olduğu kararı -üstelik gerekçeyi dahi okumadan- öğrencinin cebindeki paraya göz dikmek şeklinde algılamak nasıl bir dünya görüşünün meyvesidir, anlayamıyorum.

Mahkeme gayet yerinde bir kararla kamu kaynaklarıyla finanse edilen burs ve kredilerin verilmesinde eşitlik ilkesini zedeleyici, keyfi uygulamalara yol veren kanun kükümlerini iptal etmiş, bunun neresi yanlış?

Mahkemenin verdiği karar hoşumuza gitmeyebilir, hatta canımızı da yakabilir. Farklı bir pencereden bakarak ilgili kararı eleştirebilir ve hatta -hukuki gerekçesini sunmak kaydıyla- doğru bulmadığımızı da belirtebiliriz. Lakin Anayasa Mahkemesi'ni öğrencinin cebindeki paraya tamah etmekle itham etmek hangi kalıba sığar, hangi hukuk adabında yerini bulur ve nasıl bir nosyonu yansıtır anlamak güç.

Biz bir bilgi toplumu değiliz malesef, hukuk toplumu hiç değiliz. Hukuktan ve hukukun nimetlerinden nasiplenmekten ısrarla imtina eden, hukuk karşısında direnen ilginç bir mayamız var. Ve bu yüzden, tıpkı bugün olduğu gibi, gelecekte de adına 'hukuk' dediğimiz kurallar bütünü birilerinin menfaatleriyle çeliştiği sürece daima tukaka edilmeye ve aşağılanmaya devam edecek bu toplumda.

Saygılar