Mesajı Okuyun
Old 21-12-2008, 23:06   #7
janveljan

Varsayılan Takip talebi iptal edilmeyebilir.

Sayın gurhankoc ;

Müvekkiliniz aleyhinde girişilen icra takibinde bir hukuksuzluk olduğu açık.Öncelikle bu hukuksuzluğun takibin iptalini mi yoksa sadece ödeme emrinin iptalini mi gerektireceği tespit edilmeli diye düşünüyorum.

Benim kanaatime göre takibin iptali söz konusu olmayabilir.

Bildiğiniz üzere takip talebi, alacaklının talebini içeren bir nevi dilekçedir.Bu dilekçeyi alan icra müdürü bu işler için tuttuğu esas defterine dilekçeyi kaydetmekle ve bir numara vermekle yükümlüdür.Takip talebinde kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile alacağını almak istediğini beyan eden alacaklı sizinde belirttiğiniz üzere takip talebine kambiyo senedinin aslını ve borçlu adedi kadar tasdikli örneğini eklemeğe mecburdur.

Ancak alacaklı kanunun bu emredici hükmünü yerine getirmezse ne olur.Bu noktada ben sayın Av.Cengiz Aladağ ve sayın ahmetyılmaz’ın bunun tamamlanabilir bir eksiklik olduğu ve takibin iptalinin gerektirmeyeceği yönündeki görüşlerine katılıyorum.

Takip talebini esasa kaydeden icra müdürü, kanunun emrettiği incelemeyi yaptıktan sonra uygun ödeme emrini düzenleyip borçluya göndermelidir.(Gerçi uygulamada ödeme emrini de takip talebiyle birlikte biz avukatlar düzenliyoruz ya )
İcra müdürü İİK. 168.maddesi gereğince kendisine ibraz edilen evrakın kambiyo senedi vasfında olup olmadığını ve vadesinin gelip gelmediğini incelemeli, uygun ise 10 örnek ödeme emrini düzenleyerek borçluya göndermelidir. Somut olayda İcra müdürü kanunun kendisine emrettiği bu görevi yerine getirmemiş, kambiyo senedinin aslını incelememiş niteliğini ve vadesini kontrol etmeyerek açıkça kanuna aykırı bir işlem yapmıştır.Bu hukuksuzluğun sonucu ödeme emrinin icra hakimliğince iptali beklenen sonuçtur.

Sonuç olarak ben sizin olayınızda takibin değil ödeme emrinin iptalinin muhtemel olduğunu düşünüyorum.

İkinci mesajınızda “tebliğ edilmiş bir ödeme emri bulunmadığından ödeme emrinin iptalini isteme durumumuz söz konusu olamayacak.” Diyorsunuz. Dosyada icra müdürü ödeme emrini tebliğe çıkartmış ancak henüz borçluya tebliğ edilememiş mi yoksa icra müdürü hiç mi ödeme emri düzenlememiş.?
Eğer birinci şık söz konusu ise bence usulsüz ödeme emrinin iptalini talep edin.İcra hakimliği tebligatın parçasının dönmesini bekleyecek dava süresinde açılmış ise ödeme emrinin iptaline karar verecektir.

Ayrıca “7 gün içinde usulüne uygun takibe geçilmediğinden annesinin icra kefilliği de sona erecek.” Şeklindeki düşünceniz konusunda şüphelerim var. Sonuçta tamamlanabilir eksikliği bulunan bir takip söz konusu.