20-12-2008, 01:09
|
#1
|
|
Senet aslı ibraz edilmeden kambiyo takibine girişilmesi
Müvekkilim aleyhine vermiş olduğu bonoya dayanılarak hakkında ihtiyati haciz kararı alınmış, aynı gün kambiyo senetlerine mahsus esas icra takibine geçilmiştir. Esas takibe geçildiği sırada, alacaklı vekili tarafından takip talebinin üzerine "bono asılları ihtiyati haciz kararını veren mahkemede olduğundan icra müdürlüğüne ibraz edilememiştir" şeklinde beyanda bulunulmuş, icra müdürü tarafından da yine takip talebinin üzerine "bono asılları mahkemede olduğundan teslim alınmadı" şerhi düşülmüştür.
İİK. Madde 167 - (Değişik madde: 18/02/1965 - 538/80 md.)
Alacağı çek, poliçe veya emre muharrer senete müstenit olan alacaklı, alacak rehinle temin edilmiş olsa bile, bu bölümdeki hususi usullere göre haciz yolu ile veya borçlu iflasa tabi şahıslardan ise iflas yolu ile takipte bulunabilir.
Alacaklı, takip talebinde 58 inci maddedeki hususlardan başka iflasa tabi borçlusu aleyhine haciz ve iflas yollarından hangisini istediğini bildirmeğe ve takip talebine kambiyo senedinin aslını ve borçlu adedi kadar tasdikli örneğini eklemeğe mecburdur.
Bu hüküm karşısında icra müdürünün senedin kambiyo senedi vasfında olup olmadığını görmeden kambiyo takibi başlatması ve ödeme emri düzenlemesi takibin iptali sonucunu doğurmaz mı?
|