Mesajı Okuyun
Old 19-12-2008, 17:25   #1
Av.Necati Yaşbey

 
Varsayılan eser sözleşmesinde yetki

Mimar olan müvekkilim İstanbulda yapılacak bir hastane için Bursa'da proje yapmış, projeyi yükleniciye teslim etmiş. Yüklenici Belediyeye ibraz ederek ruhsat almış ancak bu aşamada inşaatı yapmaktan vazgeçmişler.
Müvekkilimin elinde yazılı sözleşme yok ancak projesi tastik edilip belediyeye yüklenici tarafından ibraz edildiğinden işin yapıldığının ispatı anlamında bir sorun yok.
Müvekkilim inşaat Mühendisleri odanının asgari ücret tarifesine göre alacağını talep edecek.
Ancak yetkili Mahkeme konusunda tereddütlerim var. Daha doğrusu davayı Bursa'da açmak istiyorum. Yetki kurallarına göre davalının ikametgahında yani istanbulda veya sözleşmenin ifa edildiği yerde dava açabiliyorum.
Takıldığım nokta müvekkil projeyi Bursa'daki bürosunda yapmış ancak projenin uygulanacağı yer İstanbul müvekkil projeyi Bursa'da yaptığına göre sözleşmenin ifa yeri Bursa sayılır mı? Proje İstanbulda uygulamaya konulduğu için İfa yeri İstanbul mu? Müvekkil projeyi yapıp Bursa da İnşaat Mühendisleri odasından vizesini alıp projeyi yükleniciye teslim etmiş bu aşamaya kadar iş Bursa da yapılmış proje götürülüp istanbulda yükleniciye teslim edilmiş. Bu aşamada müvekkil edimini yerine getirmiş oluyor. İfa yeri yani yetkili mahkemenin Bursa olup olamayacağı yönündeki düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız memnun olacağım.
Birde yüklenici dışında hastaneyi yapmaya karar veren arsa sahibi proje bedelinden sorumlu olur mu? Onunda davalı gösterilmesi konusundaki düşüncelerini benimle paylaşırsanız sevineceğim.
Katkıda bulunacak arkadaşlara teşekkür ediyorum.