Mesajı Okuyun
Old 17-12-2008, 17:11   #40
Av.Kanbalı

Ceza davalarında avukatın etkisini yüzdelerle ifade etmek son derece yanlış bir yaklaşım olur.Ceza yargılaması hukuksal diyalektik ekseninde cereyan eden entelektüel bir faaliyettir.Hukuk metodolojinden bihaber, evvela kendi hak ve hukukunu bilmekten,kendi meramını anlatmaktan aciz bir avukatın etkisinin ne olacağı baştan aşikardır.Bir davada savcının yetersizliği,hakimin hakim gibi olamaması ,diğer yargılama sujelerinden mütevellit unsurlar elbetteki sarfedilecek performansı kompanse edebilecektir.Olaya yukarıda saydıklarımdaki zaafiyetin alınacak bir beraat veyahut sanık lehine bir karar düzleminde bakmak son derece yanlıştır.Bilakis iyi bir savcı ve vâkıf bir hakim , iyi bir ceza avukatının elini güçlendirecektir.Ceza yargılamasında avukatın etkisinin ne kadar olduğunu oranlamanın anlamsızlığına dair binlerce örnek verilebilir.Karar düzeltmede bozulan,temyizde savunmaya atfen bozulan dosyalardaki oran gözönüne alınırsa bu düşüncem daha iyi anlaşılacaktır.Ben karar veren konumdayım,at benim meydan benim anlayışında bir mahkemeden çıkacak karar, Yargıtay, A.İ.H.M sürecine kadar götürelebilecektir.Elbette bu süreçte belirleyici olan ise avukat olacaktır.