Mesajı Okuyun
Old 16-12-2008, 11:41   #1
Avukat_A.K.

 
Varsayılan TaŞinmazin İpotekten Kurtarilmasi

Arkadaşlar müvekkilim, x ltd. şti.ne ait bankaya ipotekli olan bir gayrimenkulü satın alıyor. Ve ltd. şti.nin ortaklarından birinin oğluna da kendi gayrimenkulünü satıyor. Ancak bu gayrimenkul de müvekkilin borcundan dolayı başka bankaya ipotekli. Ve aralarında yazılı sözleşme yapılıyor müvekkilim ile ltd. şti.nin ortakları arasında. Sözleşme çok açık değil ve bir hukukçunun düzenlememiş olmasından dolayı anlamsız. Sözleşmede borcun ltd. şti.ne ait olmasına rağmen şirket ortağının oğlunun ismi yazılarak ona ait olduğu ve diğer borcun da müvekkilime ait olduğu, "2 tarafın da 36 ay içinde bankaya olan borçlarını ödeyip ipoteğin kaldırıldığına dair yazıyı getirdiklerinde ipoteğin kaldırılacağı" yazılmış ve taraflarca imza atılmış. Ama yazıyı getirdiklerinde ortada kalkacak bir ipotek kalmayacak, bu halde gereksiz yere yazılmış birkaç cümle olarak nitelendirebiliriz.

Sonuç olarak müvekkilim bankaya olan borcunu ödeyerek satmış olduğu taşınmazdaki ipoteği kaldırıyor ancak karşı taraf ltd. şti.nin borcunu ödemiyor ve müvekkilime satılmış olan taşınmaz halen ipotekli görünüyor.

Müvekkilim kendisinin ipoteği kaldırdığını onların da borçlarını ödeyip satın aldığı taşınmazdaki ipoteği kaldırmalarını ihtar yoluyla bildiriyor.

Arkadaşlar aslında bu ltd. şti., şirket bünyesindeki malvarlığını ortakların üzerine devir yaparak insanları mağdur etmeye çalışan baba ve oğullardan oluşmaktadır.

Şimdi sorum bankya olan borcun ltd. şti.ne ait olmasına rağmen, bu borç benimdir diyerek atılan imzadan dolayı ortağın oğluda sorumlu tutulabilir mi? Sözleşmede açıkça yazmasa bile karşı tarafın edimini yerine getirmediği dolayısıyla ipoteğin fekki gerektiği düşünülerek ipoteğin kaldırılması için dava açılabilir mi? Açılırsa olumlu sonuç alınabilme ihtimali var mı? Savcılığa suç duyurusunda bulunulsa (dolandırıcılıktan - yapılan işlemlerin hileli bir fiil olarak nitelendirilmesi suretiyle) etkisi olur mu?

Teşekkürler...