Mesajı Okuyun
Old 08-12-2008, 00:32   #6
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Ceza davalarında avukatın etkisi yüzde kaçtır sorusuna, verilebilecek en isabetli yanıt; hangi yönden sarfedildiği önemli olmaksızın; "DİKKAT"tir, diyecektim ki vazgeçtim. Münferit bir olaya geneli heba etmek, yani kuralı istisnaya feda etmek anlamı içerse de, yakın zamanda yaşadığım bir örneği anlatacak ve "yeri geldiğinde avukatın etkisi yüzde sıfırdır" dedirtecek aşağıdaki yaşanmış örneği aktararak yorumu size bırakacağım:

Bir ceza dosyası. Sanık evvelce yargılanmış, ceza almış, Yargıtay'da usuli bozmalarla yerel mahkemesine dönmüş, ancak Yargıtay'dan o kadaaarr çok geç dönmüş ki, bozma sonrası yargılamada bir kaç celse sonrasında dosyanın celse araları her uykuya dalışında, yastığında "zamanaşımı.. zamanaşımı... zamanaşımı" ding dongları çalmaya başlamış.

Gel bu celse, git öbür celse, yakınanın avukatı savunmanın uzatma çabalarını vaktinden önce ve niyetten de gayet emin biçimde çekinmeksizin her celse zapta geçirtmeye ve kararı verecek Mahkemeyi "zamanaşımı" konusunda ikaz etmeye, dahası bu ihtimali, zamanaşımı gerçekleşmeden önce girdiği her celsede zapta geçirtmeyi de başarmış -Bu bir başarı oluyor, evet-.

Mahkeme her defasında yakın gün tayin etmiş. Sanık her duruşmada kimliği dahi belli olmayan ve hazır etmediği bir tanıktan söz etmiş, o olmadı bir önceki dinlenen tanık yeniden dinlensin demiş. Yakınan vekili her celsede yeter artık savunmanın mantıksız mantığı, bir an önce karar kurulsun demiş. Demiş mi, evet, demiş. Ağır odanın ağır kapısı ardında, hafta aralıklarıyla yargılamanın sacayakları toplaşıp,dağılmaya devam etmiş. Bu duruşma ding dongları arasında uyanmayı bekleyen zamanaşımıysa, nihayet duruşmanın birinde, savcının dudakları arasından dökülerek vücudiyetine kavuşmuş, salondaki herkese "Günaydın, ben geldim, buradayım" deyip gülümseyivermiş uzayan uykusunun sonunda.

Mahkeme yargıcı, yakınan vekiline mütalaaya ne diyeceğini sormuş. Yakınan vekili artık ne desin, şu şu şu celselerde sayın mahkemeye zamanaşımı konusunda hatırlatmada bulunmuştuk, karar kurulurken bu hatırlatmalarımız dikkate alınsın, demiş.

Sonra ne mi olmuş. Sayın Mahkeme zamanaşımı temeli üzerinden yükselen, kararını kurmuş...

*

Evet, böyle olaylar nazara alınırsa, avukatın bir ceza dosyasına etkisi, yüzde sıfırdır.

Saygılarımla...