Mesajı Okuyun
Old 27-11-2008, 17:34   #2
nil-nil

 
Varsayılan

EVLENMENİN BUTLANI ( Evlenmenin İptali Halinde de Boşanmaya İlişkin Hükümlerin Uygulanacağı - Yoksulluk Nafakası Talebinin İncelenmesi Gereği )• BOŞANMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLERİN UYGULANMASI GEREĞİ ( Evlenmenin İptali Halinde - Yoksulluk Nafakası Talebinin İncelenmesi Gereği )

• YOKSULLUK NAFAKASI TALEBİ ( Evlenmenin İptali Halinde de Boşanmaya İlişkin Hükümlerin Uygulanacağı )

4721/m.158,175


ÖZET :Davalının ev kadını olup, evlenmenin iptali halinde de boşanmaya ilişkin hükümlerin uygulanması gerektiğinden Türk Medeni Kanununun 158, 175. maddesi koşulları oluşmuştur. Kadın için uygun yoksulluk nafakası takdiri gerekirken, talebin yoksulluk nafakası yönünden de reddi bozmayı gerektirmiştir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : 1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle kocanın akıl hastası olup, kusurlu kabul edilememesine göre davalının aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Davalının ev kadını olup, evlenmenin iptali halinde de boşanmaya ilişkin hükümlerin uygulanması gerektiğinden Türk Medeni Kanununun 158, 175. maddesi koşulları oluşmuştur. Kadın için uygun yoksulluk nafakası takdiri gerekirken, talebin yoksulluk nafakası yönünden de reddi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : 1-Hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerinin 1. bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA,
2-Hükmün 2. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 22.03.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. yarx