|
İlgi: 29/12/2006 tarihli ve (2007/KUGM-22/YOLCU) numaralı Genelge Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, taşıma mesafesine bakılmaksızın il sınırları içinde yapılan yolcu taşımaları ile 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımaları, yönetmelik kapsamı dışında bırakılmış olup, bu kapsamdaki yolcu taşımaları il ve ilçe trafik komisyonları ile işbirliği yapılmak suretiyle, Yönetmeliğin taşımacılar için getirdiği sorumluluk ve yükümlülükler dikkate alınarak ilgili valiliklerce düzenlenmektedir. Söz konusu taşımaların düzenlenmesine ilişkin olarak uygulamada birliğin sağlanması açısından, taşıma mesafesine bakılmaksızın il sınırları içinde yapılan yolcu taşımaları ile 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımalarının düzenlenmesinde Valiliklerce yapılacak düzenlemeler aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde olacaktır:
1. 01/03/2008 tarihine kadar, taşıma mesafesine bakılmaksızın il sınırları içinde yapılan yolcu taşımaları ile 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası yolcu taşımalarını düzenleyen “[Y] Yetki Belgesi Yönergesi” Valilikler tarafından yayımlanacaktır.
2.Bu kapsamdaki taşımaların [Y] yetki belgesi sahiplerince yapılması zorunludur.
3.[Y] yetki belgesi kapsamında faaliyet gösteren taşımacılara acentelik hizmeti verecek gerçek ve tüzel kişilere [FY] Acentelik Yetki Belgesi düzenlenecektir.
4.[Y] ve [FY] yetki belgeleri, Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinin mevcut olduğu Adana, Ankara, Antalya, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun, Sivas, Trabzon illerinde Bölge Müdürlüklerinden, Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinin olmadığı yerlerde ise Valilikçe bu konuda görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenecektir.
5.İl sınırları içerisinde yapılacak yolcu taşımalarında [Y] yetki belgesi düzenlenirken; taşımacının merkezi adresindeki İlçe Kaymakamlığının, mevcut işletmeci ve taşıt sayısı ile yetki belgesi talep edenin taşımalarda kullanacağı taşıt sayısını dikkate alarak, vereceği yazılı görüşü alınır ve bu görüş yetki belgesinin verilmesi hususunda göz önünde bulundurulur.
6. Yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtların sürücüsü dahil en az 9 koltuk kapasitesine sahip olmaları şarttır.
7.Yolcu taşımacılığında kullanılacak taşıtlar, trafik tescil belgelerinde belirtilen “model yılı” ndan sonra gelen ilk takvim yılı esas alınmak üzere;
a. Yetki belgesi almak üzere başvuran gerçek kişilerde kendi adına kayıt ve tescil edilmiş sürücüsü dahil en az (9) koltuk kapasiteli 1 adet özmal taşıta, kooperatifler dahil tüzel kişilerde tüzel kişilik adına kayıt ve tescilli sürücüsü dahil toplam (30) koltuk kapasiteli özmal taşıta/taşıtlara sahip olunması şarttır.
b. Yetki belgesi alınabilmesinde; asgari kapasite için gerekli özmal taşıtlar ilk başvuru ve faaliyeti süresince 19 yaşından büyük olamaz. Ancak yetki belgesine kaydedilecek diğer taşıtlar için yaş şartı aranmaz.
c. Teknik/fenni muayeneleri yapılmamış veya süresi geçmiş taşıtlar yetki belgelerine kaydedilmez.
8.Sözleşmeli taşıtlar özmal taşıt sayısının iki katını geçemez. Ancak, 31/12/2008 tarihine kadar özmal taşıt sayısının dört katı, 01/01/2009 – 31/12/2009 tarihleri arasında ise özmal taşıt sayısının üç katı sözleşmeli taşıt kullanılabilir.
9.Yetki belgesinde kayıtlı tüm taşıtlar için “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası” ile “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırılması zorunludur.
10.[FY] yetki belgesi sahipleri en fazla 10 adet taşımacı ile sözleşme yapabilir.
11.[Y] ve [FY] Yetki belgelerinin süresi 5 (beş) yıldır.
12.[Y] Yetki belgesi ücretleri:
a. Köyden/beldeden köye/beldeye veya köyden/beldeden ilçe/il merkezine yapılacak taşımalarda 75 YTL,
b. İlçeden ilçeye veya ilçeden il merkezine veya iller arasında yapılacak taşımalarda 500 YTL,
c. Taşıt kartı ücreti 10 YTL’dir.d. [FY] Yetki Belgesi ücreti: 100 YTL’dir. Ücretler Ulaştırma Bakanlığı Döner Sermaye Saymanlığı’nın Halk Bankası Ankara-Necatibey Şubesindeki 05000018 nolu hesabına yatırılır. Ayrıca, ilgili Valilik veya Valilik tarafından görevlendirilen kamu kurum ve kuruluşu, verdiği hizmet karşılığı yaptığı harcamalarda kullanılmak üzere, düzenlenen her belge (yetki belgesi veya taşıt kartı) için, belge sahibinden 10 YTL’den fazla olmayan bir hizmet bedeli alabilir.
13. Yetki Belgesinin Yenilenmesi
a.Yetki belgesi sahipleri, yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitim tarihinin otuz gün öncesinden itibaren ilgili Valiliğe/Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne yazılı olarak müracaat edebilir. Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir. Bu şekilde yenilenen yetki belgesi ile zayiinden dolayı yenilenen yetki belgesi ücreti %50 indirimli alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgesinden ücret alınmaz.
b.Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitiminden itibaren otuz gün içinde müracaat edilmesi halinde, şartlar uygun ise belge ücreti tam olarak alınır ve yetki belgesi yenilenir.
c. Yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren, otuz gün içerisinde müracaat edilmemesi halinde, yetki belgesi geçersiz sayılır. Durum ilgilinin faaliyetinin engellenmesi için en geç on gün içinde ilgili kurumlara ve yetki belgesi sahibine yazı ile bildirilir. Yetki belgesi sahibi, geçersiz sayılan belgelerin asıllarını belge süresinin bitim tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Valiliğe/Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne iade etmek zorundadır.
d.Bu suretle yetki belgesi geçersiz sayılanların, yetki belgesi almak için yeniden talepte bulunması halinde, ilk yetki belgesi alınmasındaki şartlar aranır.
14. Yetki belgesi ile yeni taşıma hattı ve taşıt ilavesi taleplerinde bulunanlar ile ilgili olarak; karayollarının fiziki yapısı, trafik yoğunluğu, taşıt sayısı, yolcu kapasitesi ve benzeri hususlar dikkate alınarak, taşımacılığın başladığı kalkış ve bittiği varış noktasındaki İl Valiliği gerektiğinde kısıtlama getirebilir.
15.Valilikler tarafından yayımlanacak olan [Y] Yetki Belgesi Yönergesi yürürlüğe girene kadar, bu kapsamdaki yolcu taşımaları Valiliklerin mevcut uygulamaları çerçevesinde düzenlenecek/yürütülecektir. İlgi Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
|