|
Alıntı: |
 |
|
|
 |
Yazan Oğuzhan Dayar |
 |
|
|
|
Sevgili Oğuzhan, "neden" diye sormana gerek bırakmayacak bir yanıt verebileceğimi umuyorum.
Ben sjajı bitirip, ruhsat aldıktan sonra askerlik yapmıştım. Bunun olumlu yanlarının daha ağır bastığını düşünüyorum.
Önce olumsuz yönlerini sayalım:
- Stajda öğrendiğin bilgiler, eğer okumaya, araştırmaya zaman bulamazsan, unutuluyor.
- Stajda adliye çalışanları, hakimler, savcılar ve meslektaşlarınla kurduğun abi-kardeş, abla-kardeş, arkadaşlık ilişkileri soğuyor.
- Sendeki hukuk, adalet, öğrenme ateşi de soğuyor.
Ancak sayacağım olumlu yanlar bence daha ağır basıyor:
- Avukat olarak askere gittiğinde, asteğmen olarak askerlik yaparsan, meslek kurasına girebiliyorsun. Bu kura sonucu hukukla ilgili bir birimde (askeri mahkeme gibi) askerliğini yapabilirsin.
- Kısa dönem olarak askerlik yapanların da hukukla ilgili bir birimde görevlendirilmeleri olası.
- İlk iki olasılıkta askerlik görevi, hukukla ilgili araştırma ve öğrenme etkinliğine engel olmuyor.
- Staj bitimi hemen avukatlığa başladığında uzun süre herkes tarafından hala stajyermiş gibi görülüyorsun. (Ben askerlikten önce 4 ay avukatlık yaptım; oradan biliyorum) Araya askerlik girince böyle olmuyor.
- Okul bitimi hemen başvursan bile askere gidebilmek için belirli dönemler olduğundan bir kaç ay zaman kaybın oluyor. Oysa staj sırasında başvurarak sana uygun dönemi seçebiliyorsun ve zaman yitirmiyorsun.