Mesajı Okuyun
Old 21-11-2008, 15:45   #5
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Sayın av.ismaildeğer
Böyle bir olay başımdan hiç geçmedi. Kimsenin de başından geçtiğini sanmıyorum. Çünkü mahkemelerin kanunda yazan süreleri değiştirme hakkı ve yetkisi bulunmamaktadır. İYUK 48/3 gereğince temyize cevap süresi 30 gündür. Sizin davanızda 10 günlük süre verilmesinin bir daktilo hatası olduğunu düşünüyorum.

Başkaca yorum yapılmamalı: Danıştay ser verir, sır vermez. Kararın ne olacağını önceden tahmin etmek mümkün olmaz.

Saygılarımla

Sayın Av.Armağan Konyalı,

Sorudan her davada, temyize cevap süresinin 30 günden 10 güne indirilmek istendiği anlaşılabilirse de, sanırım durum öyle değildir. Çünkü, yürütmenin durdurulması istemli temyizde usul farklı işlemektedir. Konuyla ilgili olarak 48 inci maddenin ilgili fıkrasını aktarıyorum.

Alıntı:
5. Yürütmenin durdurulması isteği bulunan temyiz dilekçeleri, karşı tarafa tebliğ edilmeden dosya ile birlikte, yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmek üzere kararı veren mahkemece Danıştay başkanlığına, Danıştayın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalarda, görevli dairece konusuna göre İdarî veya (Değişik ibare: 5183 - 2.6.2004 / m.15) "Vergi Dava Daireleri Kurulu"na gönderilir. Danıştayda görevli daire veya kurul tarafından yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verildikten sonra tebligat bu daire veya kurulca yapılarak dosya tekemmül ettirilir.

Fıkraya göre,yürütmenin durdurulması istemli temyizde kararı veren mahkeme, dosyayı bekletmeden Danıştay'a gönderecektir.

Yürütmenin durdurulması ile ilgili maddede ise şöyle denilmektedir:

Alıntı:
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI
MADDE 27 - (Değişik: 4001 - 10.6.1994
4. Yürütmenin durdurulması istemli davalarda 16 ncı maddede yazılı süreler kısaltılabileceği gibi, tebliğin memur eliyle yapılmasına da karar verilebilir.

16 ıncı maddeyi de aktarıyorum. Buna göre sorudaki 10 günlük süre daktilo hatası olmamaktadır.

Alıntı:
TEBLİGAT VE CEVAP VERME
MADDE 16 - 1. Dava dilekçelerinin ve eklerinin birer örneği davalıya, davalının vereceği savunma davacıya tebliğ olunur.
2. Davacının ikinci dilekçesi davalıya, davalının vereceği ikinci savunma da davacıya tebliğ edilir. Buna karşı davacı cevap veremez. Ancak, davalının ikinci savunmasında, davcının cevaplandırmasını gerektiren hususlar bulunduğu, davanın görülmesi sırasında anlaşılırsa, davacıya cevap vermesi için bir süre verilir.
3. Taraflar, yapılacak tebliğlere karşı, tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde cevap verebilirler. Bu süre, ancak haklı sebeplerin bulunması halinde, taraflardan birinin isteği üzerine görevli mahkeme kararı ile otuz günü geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabilir. Sürenin geçmesinden sonra yapılan uzatma talepleri kabul edilmez.
4. Taraflar, sürenin geçmesinden sonra verecekleri savunmalara veya ikinci dilekçelere dayanarak hak iddia edemezler.
5. (Değişik: 4001 - 10.6.1994) Davalara ilişkin işlem dosyalarının aslı veya onaylı örneği idarenin savunması ile birlikte, Danıştay veya ilgili mahkeme başkanlığına gönderilir.
Soruya gelecek olursak, sürenin kısa verilmesi işin ivediliği için olabilir. Dosya incelenmeden bu süre verildiği için, Danıştay'ın olumlu karar vereceğini düşünmek mümkün değildir.