Mesajı Okuyun
Old 19-11-2008, 12:21   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.aybeg
müvekkil şirket bir bankadan kredi çekiyor.Buna karşılık teminat senedi vermiştir.Yanlız teminat senedinde sadece imza atılıyor.Daha sonra banka hesabı kat ediyor mevcut kredi borcunuz şu kadardır diye noterden ihtarname gonderıyor.Ayreten boş senedi doldurarak lehdar kısmında banka ismi yazılı olarak ve nakden ibareli cümleyle icraya koyuyor.Şimdi bankanın hesab kat ettiği miktar 160 bin YTL, Senetle takibe geçtiği miktar 500 bin YTL, Bankanın bariz kötü niyeti belli,Bankanın böyle bir senet alması yasal mı? Bir nevi gayri resmi tefecilik olmuyor mu? banka yetkilileri hakkında menfi tesbit davasından ziyade ayreten suç duyurusunda bulunayım mı?


Senet Hamili, taraflar arasındaki anlaşmaya uygun olmak kaydıyla senetteki boş alanları doldurabilir. Ancak anlaşmaya aykırı dolduramaz.

Taraflar arasında muhtemelen yazılı bir kredi sözleşmesi mevcuttur ve bu senet de o anlamda verilmiş olmalıdır. Bankadan kredi kullanılması kredi sözleşmesine uygun olarak nakdi kredi kullanımı şeklinde ise, senet metnine "nakden" yazılmasında bir mahsur yoktur.

Senet metnine yazılan bedel, taraflar arasındaki kredi sözleşmesindeki anlaşma koşullarına uymuyorsa, bu durumda fazla olan kısım Menfi Tespit davası ile iptal edileceği gibi Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması suçu da akla gelebilir.


Alıntı:
TCK. MADDE 209 - (1) Belirli bir tarzda doldurulup kullanılmak üzere kendisine teslim olunan imzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı, verilme nedeninden farklı bir şekilde dolduran kişi, şikayet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) İmzalı ve kısmen veya tamamen boş bir kağıdı hukuka aykırı olarak ele geçirip veya elde bulundurup da hukuki sonuç doğuracak şekilde dolduran kişi, belgede sahtecilik hükümlerine göre cezalandırılır.