Mesajı Okuyun
Old 17-11-2008, 20:39   #2
Av.Mehmet_Ali

 
Varsayılan

YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 1995/10722

K. 1995/10480

T. 11.7.1995

• ARA KARARINA DAYANARAK İCRA TAKİBİ ( Tedbir Nafakası )

• ARA KARARI ( İlam Niteliği )

• TAKİP ( Ara Kararına Dayanarak Tedbir Nafakasında )

• TEDBİR NAFAKASI

• HACİZ YOLUYLA TAHSİL

2004/m.32

743/m.137

ÖZET : Ara kararı ilam niteliğinde olmadığından harcı ödenmek suretiyle genel haciz yoluyla takip yapılması borçluya 49 örnek ödeme emri tebliği gerekir.
DAVA: Merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki B. vekili tarafından istenmesi üzerine, bu işle ilgili dosya mahallinden Daireye 29.6.1995 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR: Alacaklı vekili Bakırköy Altıncı Asliye Hukuk Mahkemesi`nin 9.2.1995 tarih, 1994/702 esas sayılı ara kararı ile tayin edilen tedbir nafakasının tahsili için İcra Müdürlüğü`ne başvurmuş ve borçluya muhtıra gönderilmesini istemiştir ve İcra Müdürlüğü`nce talep gibi işlem yapılmıştır. Ara kararı ilam niteliğinde olmadığından harcı ödenmek suretiyle genel haciz yoluyla takip yapılması borçluya 49 örnek ödeme emri tebliği gerekir. Usulüne uygun bir takip yoktur. Bu husus kamu düzenine ilişkin olup resen gözetilerek muhtıranın iptaline karar verilmek gerekirken, yazılı gerekçeyle hüküm kurulması isabetsizdir.
SONUÇ: Alacaklı vekilinin temyiz itirazının kabulü ile merci kararının yukarda yazılı nedenle İİK.`nun 366. ve HUMK.`nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 11.7.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.
YARGITAY

12. HUKUK DAİRESİ

E. 2002/12301

K. 2002/13706

T. 25.6.2002

• TEDBİR NAFAKASI ( Ara Kararı İle Bağlanan - Yetki İtirazının Reddi İle Takip Dayanağı Ara Kararı İlam Niteliğinde Olmadığından İcra Emrinin İptaline Karar Vermek Gereği )

• ARA KARARI İLE BAĞLANAN TEDBİR NAFAKASI ( Her Yerde Takip Yapılabileceği - Yetkisizlik Kararı Verilmesinin İsabetsizliği )

• İCRA EMRİNİN İPTALİ ( Ara Kararı İle Bağlanan Tedbir Nafakası - Yetki İtirazının Reddi İle Takip Dayanağı Ara Kararı İlam Niteliğinde Olmadığından İcra Emrinin İptaline Karar Vermek Gereği )

4721/m.169

2004/m.18/3

ÖZET : Ara kararı ile bağlanan tedbir nafakası için başlatılan ilamlı icra takibine süresi içinde yapılan şikayette yetki itirazı ile ilamlı icra takibi yapılamayacağı ileri sürülmüş mercice yetki itirazı yerinde görülmüştür. Takibe konu ara kararı ile kararlaştırılmış nafaka tedbir nafakası olduğundan her yerde takip yapılabilir. Yetki itirazının reddi ile takip dayanağı ara kararı ilam niteliğinde olmadığından icra emrinin iptaline karar vermek gerekirken yetkisizlik kararı verilmesi isabetsizdir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Seferihisar Asliye Hukuk Mahkemesinin 2001/117 sayılı dosyasında 11.12.2001 günlü ara kararı ile bağlanan aylık 75.000.000 TL tedbir nafakası için başlatılan ilamlı icra takibine süresi içinde yapılan şikayette yetki itirazı ile ilamlı icra takibi yapılamayacağı ileri sürülmüş mercice yetki itirazı yerinde görülerek dosyanın Şereflihisar İcra Dairesine gönderilmesine karar verilmiştir. Takibe konu ara kararı ile kararlaştırılmış nafaka tedbir nafakası olduğundan her yerde takip yapılabilir. Yetki itirazının reddi ile takip dayanağı ara kararı ilam niteliğinde olmadığından icra emrinin iptaline karar vermek gerekirken yetkisizlik kararı verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca ( BOZULMASINA ), 25.06.2002 gününde oybirliğiyle karar verildi.