YARGITAY
4. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/10201
K. 2006/9437
T. 21.9.2006
• AYIPLI MAL NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASI ( Gizli Ayıp - Zamanaşımı )
• GİZLİ AYIP ( Aracın Hava Yastığının Kendiliğinden Açılmasının Gizli Ayıp Niteliğinde Olduğu - Araçta Üretim Hatası Olup Olmadığının Dava Konusu Olaya Davacının Bir Eyleminin Neden Olup Olmadığı Araştırılarak Sonucuna Göre Karar Verilmesi Gereği )
• ZAMANAŞIMI ( Ayıp Daha Sonra Ortaya Çıksa Bile Malın Tüketiciye Tesliminden İtibaren İki Yıllık zamanaşımına Tabi Olduğu - Satıcının Satılan Malın Ayıbı Tüketicinin Ağır Kusur ve Hile ile Gizlenmesi Halinde Zamanaşımı Süresinden Yararlanamayacağı )
4077/m.4/4
818/m.41,47
ÖZET : Davalı tarafından üretilen aracı satın aldığını, ancak aracın herhangi bir darbe almamasına rağmen hava yastığının kendiliğinden açıldığını iddia eden davacı, hatanın giderilmesini, olmadığı takdirde araç onarım bedeli ile olay anında duyulan üzüntü karşılığı manevi zararın tazminini talep ve dava etmiştir.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4/4. maddesine göre, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslimi tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Aracın, hava yastığının kendiliğinden açılması gizli ayıp niteliğindedir. Mahkemece, araçta bir üretim hatası olup olmadığı, dava konusu olaya davacının bir eyleminin yol açıp açmadığı araştırılmalı, sonucuna göre karar verilmelidir. 4077 sayılı Kanunun 4/4. maddesine göre, davanın zamanaşımından reddi doğru olmamıştır.
DAVA : Davacı Abdulrezzak vekili Avukat Erhan tarafından, davalı M... Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş. aleyhine 10.11.2004 gününde verilen dilekçe ile ayıplı mal nedeniyle tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın zamanaşımı nedeniyle reddine dair verilen 21.04.2005 günlü kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü:
KARAR : Dava, ayıplı mal nedeniyle tazminat istemine ilişkindir. Yerel mahkemece dava, zamanaşımından reddolunmuş, kararı davacı temyiz etmiştir.
Davacı, davalı tarafından üretilen aracı satın aldığını, ancak aracın herhangi bir darbe almamasına rağmen hava yastığının kendiliğinden açıldığını iddia ederek hatanın giderilmesini, olmazsa araç onarım bedeli ile olay anında duyulan üzüntü karşılığı manevi zararın tazminini istemiştir.
Yerel mahkeme, malın ayıplı olduğunun iddia edildiğini, 4077 sayılı Kanun'un 4. maddesine göre, ayıp sonradan ortaya çıksa bile malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıl geçmekle davanın zamanaşımına uğradığını kabul ederek davayı zamanaşımından reddetmiştir.
Davacı, aracın hava yastığının kendiliğinden açıldığını iddia ettiğine göre, bu husus gizli ayıp niteliğindedir. Şu durumda, 4077 sayılı Kanun'un 4/4. maddesinde yer aldığı üzere, satıcının satılan malın ayıbı tüketicinin ağır kusur ve hile ile gizlenmesi halinde zamanaşımı süresinden yararlanamayacağı gözetildiğinde davanın zamanaşımına uğramadığı açıktır. O halde, mahkemece yapılacak iş, tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda inceleme yaparak araçta bir üretim hatası olup olmadığı, dava konusu olaya davacının bir eyleminin sebep olup olmadığını araştırmak ve varılacak sonuca göre bir karar vermekten ibaret olup yazılı gerekçe ile davanın zamanaşımından reddi usul ve yasaya aykırı görüldüğünden kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle davacı yararına ( BOZULMASINA ) ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine, 21.09.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.