Mesajı Okuyun
Old 11-11-2008, 12:09   #13
Yücel Kocabaş

Davalı idarenin tescil yapmadan ifraz işlemlerini yaptırdığı anlaşılıyor.
Ben kişisel olarak idarenin mal sahibinin tapusunu ifraz edip bölerek ve kamulaştırma şerhi de verdiği halde yıllarca kamulaştırmayı tamamlamaması olayını, mülkiyet hakkına karşı ağır bir ihlal ve sonuçta taşınmaza fiilen müdahale olarak değerlendiriyorum.

Ortada değişiklikten önceki döneme ait bir kamulaştırma var. Eğer idare evrakı tebliğe vermiş fakat tebligat yapılamamışsa eski kanun , hiçbir şekilde tebligat işlemine girişmemişse yeni kanun hükümleri uygulanır.

1.İdare tebligat işlemine başlamış ( evrakı notere tevdi edilmesi , paylı mülkiyette paydaşlardan birine teb.yapılması gibi ) fakat tebligat yapılamamış ise , kanunun eski hükümlerine göre bedel artırılması davası veya kamulaştırmasız el atma davası açılabilir. Kamulaştırmasız el atma davasında “ fiili el atma var,yok” tartışmaları gündeme geleceğinden bu durumda bedel artırılması davasının açılmasının daya yararlı olacağı kanısındayım.

2. İdare hiçbir şekilde tebligat işlemine başlamamışsa ,kanunun yeni hükümleri uygulanır. Bu durumda mecburen kamulaştırmasız el atma davası açılabilir.Ya da (Av.Nazlı Yolaç)'ın belirttiği gibi kamulaştırma şerhinin kaldırılması talep edilebilir. Bu durumda idare kanunun yeni hükümlerine göre kamulaştırma işlemlerine başlayabilir.

Diye düşünüyorum.