Mesajı Okuyun
Old 07-11-2008, 12:48   #9
Av.Mehmet_Ali

 
Varsayılan

Sayın Selim Bey ; olayınızla ilgili birebir karar bulamadım ama yine de şansınızı deneyebilirsiniz..
YARGITAY

3. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/7842

K. 2005/8204

T. 19.7.2005

• AÇIKÖGRETİM FAKÜLTESİNDE OKUYAN ÇOCUK ( Davalı Babanın Ekonomik Durumunun Çok İyi Olduğu - Hakkaniyet Esaslarına Uygun Bir Yardım Nafakasına Hükmedilmesi Gereği )

• YARDIM NAFAKASI ( Hakkaniyet Esaslarına Uygun Bir Miktar Hükmedilmesi Gereği - Açıköğretim Fakültesinde Okuyan Çocuk/Davalı Babanın Ekonomik Durumunun Çok İyi Olması )

• REŞİT ÇOCUGA YARDIM NAFAKASI BAGLANMASI ( Açıköğretim Fakültesinde Okuyan - Davalı Babanın Ekonomik Durumunun Çok İyi Olduğu - Hakkaniyet Esaslarına Uygun Hükmedilmesi Gereği )

4721/m. 364

ÖZET : Açıköğretim de okuyan çocukta yardım nafakası isteyebilir. Davalı babanın ekonomik durumunun çok iyi olduğu, davacının kız çocuğu olup, halen eğitimine devam ettiği anlaşılmakla, hakkaniyet esaslarına uygun bir nafakaya hükmedilmesi gerekir.
DAVA : Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili dilekçesinde, müvekkilinin davalının kızı olduğunu, Açıköğretim Fakültesinde okuduğunu beyan ederek 2 milyar TL yardım nafakasının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, davacının yaşı, sağlık durumu, bilgi ve becerisi dikkate alındığında yardım nafakasının koşulları oluşmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
Dosyada mevcut, davalı baba hakkında yaptırtılan zabıta araştırmasının incelenmesinden; davalının kuyumculuk yaptığı, çok sayıda daire, dükkan ve yazlığının bulunduğu, bunlardan kira gelirlerinin olduğu anlaşılmıştır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 25.11.1992 tarih ve 1992/2-548 E. ve 1992/710 K. Sayılı kararı gereğince "Açıköğretim de okuyan çocukta yardım nafakası isteyebilir".
Somut olayda, davalı babanın ekonomik durumunun çok iyi olduğu, davacının kız çocuğu olup, halen eğitimine devam ettiği anlaşılmakla, hakkaniyet esaslarına uygun bir nafakaya hükmedilmesi gerekirken, yanlış gerekçeler ile davanın reddine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.7.2005 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.