Mesajı Okuyun
Old 28-10-2008, 15:02   #14
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Sayın Üyeler

Bir işhanı düşünün, yıkılıp, yeniden yapılmıştır. Eski kiracılarından yedisi ölmüştür. Şimdi kiralayan 7 adet izin alarak 7 adet mirasçılık belgesi alacak; belgede adı geçen en az 20 mirasçının adreslerini belirleyecek; bu adreslere tebligat yaptıracaktır.

Eğer mirasçılardan da üçü ölmüşse bütün bu işlemleri ikinci kuşak mirasçılar için üç kez daha yineleyecektir.

Kanunun amacı bu mudur?

Eğer kanunu anlamak için maddeleri birlikte göz önüne alacaksak 13.madde ile 15.maddeyi birlikte düşünmek gerekir:

Bence 13.maddenin amacı kiracı ile birlikte oturanların ölüm acısı içindeyken evden atılmaması ya da kiracının yaptığı işi sürdürerek aile ekonomisinin birden çökmemesi için işyerinden atılmamasını sağlamaktır.

Asıl kural şudur: Kiracının kira hakları mirasçılarına geçmez. Bu nedenle 15.madde nedeniyle mirasçılar hak iddia edemez. 13.madde bu kuralın istisnalarını yazmaktadır.

Dikkatinizi çekerim ki 13.maddedeki hak ''kiracı ile birlikte oturanlara'' tanınmıştır. Kiracı ile birlikte oturanın bu hakkı eğer ölürse kendi mirasçısına geçer mi? Kıyas yoluyla bakarsanız geçer. Her şeyin miras kalacağını düşünürseniz geçer. Ama kanunun sözüne ve amacına bakarsanız geçmez. Kanun bu hakkı mirasçılara değil, sadece birlikte oturanlara tanımıştır.

Miras hukuku açısından bakarak her hakkın mirasçılara geçeceğini düşünmek bu nedenlerle yanlış olur.

Kira sözleşmesindeki şahsi bir hak olan kiralananı kullanma hakkı miras yolu ile mirasçılara geçmez. 6570 sk 13.maddesiyle ancak belli koşullarla kiracıların mirasçılarına belli haklar sağlamıştır. Aynı hakları kıyas yoluyla 15.maddeye taşımak yanlış olur. Hele 13.maddede olmayan hakları taşımak daha da yanlış olur: ( birlikte otursun-oturmasın mirasçının hakkı vardır; hatta mirasçının mirasçısının da hakkı vardır) diyorsanız lütfen yazının başlangıcına dönünüz.

Sayın Av.Suat Ergin

Gönderdiğiniz kararda kiralanan henüz tahliye edilmemiş ve kira ilişkisi sürmektedir. Dava açıldığı tarihteki duruma göre görülür. Karardaki olayda davanın açıldığı tarihte kiracı yaşamaktadır. Bu nedenle dava sırasında ölen kiracının mirasçılarının çağırılması ve 13.maddede sayılan koşulların bulunup bulunmadığının araştırılması ve 13.maddedeki koşullar yoksa tahliye kararı verilmesi gerekir. Bu hususta bir tartışma bulunmamaktadır. Karar doğrudur. Ama kararın amacı mirasçılara tahliyeden sonraki hakları tanımak değil; tahliyeden önceki hakları tanımaktır. Zaten davanın konusu tahliyedir.

Sorudaki olayda ise kira ilişkisi bitmiş; kiralanan tahliye edilmiş ve kiracı daha sonra ölmüştür. Artık 13.maddeden beklenen fayda bulunmamaktadır. 13.maddenin uygulanması da mümkün bulunmamaktadır. 13.madde mirasçılara tahliye davası açılamayacağı hakkını tanımıştır. Yeniden kiralama hakkını tanımamıştır.

Saygılarımla