Mesajı Okuyun
Old 28-10-2008, 11:40   #8
Armağan Konyalı

 
Varsayılan

Mirasçıların hak iddia edemeyecekleri kanısındayım:

A) 6570 sayılı Gayrımenkul Kiraları Hakkında Kanun’un 13.maddesi aşağıda sunulmuştur:
“Madde 13 - Kira mukavelelerinin ve Borçlar Kanununun bu kanuna mugayir olmayan vecibelerine kiracılar veya ortaklariyle sanat, meslek ve ihtısasları dolayısiyle aynı meslek veya sanatı idame ettirecek olan mirasçıları ve meskenlerde ölen kiracı ile birlikte ikamet edenler tarafından tamamen riayet edildiği müddetçe bu kanunun yürürlükten kaldırılmasından üç ay sonraya kadar aleyhlerine tahliye dâvası açılamaz.”

Kanun maddesinin mirasçılara tanıdığı hak “tahliye davası açılamamasından” ibarettir. Halbuki olayımızda kiracılık ilişkisi bulunmadığı gibi, bir tahliye de söz konusu değildir.

Yeniden inşaattan sonra yapılacak kira sözleşmeleri, birinci kira sözleşmesinin devamı niteliğinde olmayıp, ikinci kira sözleşmesidir: Murisin yaptığı kira sözleşmesi tahliye davalarındaki tahliye kararları ile sona ermiş bulunmaktadır. Muris tarafından tercih hakkı kullanılarak ikinci sözleşme yapılmamış olduğundan mirasçılarının kiracılıktan doğan hakkı bulunmamaktadır.

Muris ile kira ilişkisi sona ermiştir. Muris artık kiracı değildir. Mirasçılar kiralananda oturmamaktadır; tahliye edilmeleri söz konusu değildir. Bu nedenle 6570 sayılı Kanun’nun 13.maddesine göre eski kiracının mirasçılarının bir hak iddia etmeleri için dayanak oluşturmaz.

6570 sayılı Gayrımenkul Kiraları Hakkında Kanun’un 15.maddesi aşağıda sunulmuştur:
“Madde 15 – (ç) fıkrasına istinaden tahliye edildikten sonra imar plânına göre yeniden inşa …..edilen gayrimenkullerin yeni hali ile ve yeni kira bedeli ile bir mesken veya bir ticarethane yerini eski kiracının kiralamağa tercih hakkı vardır. Bu hakkın, kiralayanın, yapacağı tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde kullanılması şarttır.”

Madde metninden anlaşılacağı üzere yeniden kiralama hakkı ancak kiracı tarafından kullanılabilir. Kanun mirasçılardan söz etmemektedir. Kanun’un mirasçılara tanıdığı hak 13.maddede sözü edilen tahliye edilmeme hakkından ibarettir.

B) Borçlar Kanunu’nun 265.maddesi de mirasçılara kira sözleşmesini sürdürme hakkı tanımamaktadır:
Müstecirin ölümü
Madde 265 - Müstecirin vefatı halinde gerek mirasçıları gerek mucir, bir
sene veya daha uzun müddetli icarlarda kanuni mehillere riayet şartiyle, en
yakın vakit için tazminat vermeksizin akdin feshini ihbar edebilirler.


C) Miras hukuku açısından bakılırsa, mirasçıların kiralanan üzerindeki hakları Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmemiş, 6570 sayılı Kanun’da ve Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. Bu iki kanunun ilgili hükümleri yukarıda açıklanmıştır.

D) Uygulama açısından bakılırsa kiralayanın eski kiracının mirasçılarını belirlemesi ve bu mirasçıların adreslerini bulup tercih haklarını kullanmaları yolunda tebligat yaptırması olanaksızdır. Kiralayana bunca yük bindirilmemeli; kiracının yeterince korunduğu Kanun'u zorlama yorumlarla kiracının mirasçıları da gereksiz yere korunmaya çalışılmamalıdır.

SONUÇ : Olayımızdaki mirasçıların bir hak iddia etmeleri için mevzuatta dayanak bir hüküm bulunmamaktadır. Mirasçıların kira sözleşmesini devam ettirme hakkı, devam eden bir kira sözleşmesi içinde vardır. Bitmiş bir kira sözleşmesi mirasçılara hak bahşetmez kanısındayım.

Saygılarımla