23-10-2008, 14:40
|
#2
|
|
Fatura VUK'da satış akdinde alıcıya ve hizmet akdinde yararlanana verilen ödenen veya ödenmesi gereken bedeli gösteren ticari bir belge olarak tanımlanmıştır. Türk ticaret kanunu faturanın tanımını yapmamakla birlikte hangi verilmesi gerektiği hususuna açıklık getirmiştir. TTK'ya göre menfaat elde edilmesi halinde de fatura düzenlenmesi gerekmektedir. KDVK faturayı ödenmesi gereken , daha sonra indirime ya da iadeye konu edilebilecek katma değer vergisini gösterene indirim ve iade için kullanımı zorunlu bir belge olarak ele almaktadır.
Faturanın düzenleme zamanı VERGİ USUL KANUNU
Madde No 231/5'de düzenlenmiştir . Madde uyarınca fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir.
Yani faturanın düzenlenmesi için ödemenin yapılmış veya yapılacak olması önem taşımaz. Önemli olan malın teslimi hizmetin ifası yani vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesidir.Sözgelimi bir eser sözleşmesinde müteaahit tarafından imal olunan bina veya cihazın tam olarak teslim alınması anınan kadar fatura düzenlemek zorunluluğu doğmaz.
Somut olayda vergiyi doğuran olayın gerçekleştiğini söyleyebiliyorsanız fatura almak ve düzenlemek zorunluluğu doğmuş demektir.
|