Mesajı Okuyun
Old 20-10-2008, 22:34   #77
Gemici

Alıntı:
Yazan mgamzesahin
Sadece sizin de bildiğiniz gibi devletçe karşılanamayan ihtiyaçları karşılamaya yardım edilebileceğini düşünüyorum(kağıt, yazıcı kartuşu vb.).

Devlet memurluğunu Osmanlı İmparatorluğu'nda olduğu gibi 'Tımar' olarak mı dağıtsak ne dersiniz?

Tımar ve Osmanlı İmparatorluğu'nda rüşvet konusu için Sayın Kudret ULUSOY'un altta linkini verdiğim makalesine bakılırsa rüşvet olayının son elli senenin ürünü olmadığını ve rüşvete yol açan sistem değişmedikçe, önümüzdeki elli veya yüzelli senede ortadan kalkmıyacağını da rahatça söyleyebiliriz.

Rüşvetten yakınacağımıza şapkamızı önümüze koyup kendi kendimize şu soruları sorsak ne dersiniz?

1-Belirli devlet dairelerinde rüşvetin olağan birşeymiş gibi karşılanmasına ben ne ölçüde katkıda bulundum?

2-Büşvetin bugünden yarına ortadan kalkmıyacağını biliyorum ama belirli bir eğitim seviyesi ve rüşvete karşı kararlı bir tutumla en aza düşürüleceğini de biliyorum,

3-O halde ne yapmalıyım, tek başıma karşı çıkıp Don Kişotluk'mu yapayım yoksa benim gibi düşünenlerle beraber bir çözüm mü arıyayım?

http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=3554

Not: Rüşvet konusu (işini çabuk görmesi için görevli kişiye avanta vermek) açıldığı zaman hepimiz yakınırız. Buna rağmen görevi o işi yapmak olan memura, bize ayrıcalık tanısın ve işimizi diğerlerinin işinden önce yapsın diye çoğumuz cebimizden çıkan ve gönlümüzden kopan bir bahşiş veririz, bazen memur açıkça istemese bile. O zaman kendi kendimize şu soruyu da sormak zorundayız, 'tuvuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan'

İkinci bir not: Rüşvet olayını sadece 'İcra Dairesindeki Rüşvet çarkı' olarak algıladığımız ve toplumun diğer kesimlerindeki rüşvet olaylarını gözardı ettiğimiz zaman daha çok elli seneler bekleriz rüşvet ortadan kalksın diye.

Saygılarımla