Sayın Nur Deniz,
|
|
|
|
Sadece bir şey merak ederek soruyorum, hiç suç işleyen hakim ya da savcı yok mu?
Ya da şöyle söyleyim, ünvan varsa orada insan doğasına aykırı bir durum mu var?
|
|
 |
|
 |
|
İnsanın olduğu yerde suç da vardır. Suç işleyen avukat da, hakim de, polis de, cumhurbaşkanı da, milletvekili de, diplomat da vardır. Ancak bazı makamlarda görevli kişilerin işledikleri suçların takibini ayrı bir prosedüre bağlamanız gerekir, aksi takdirde o görevin sağlıklı ifa edilmesi mümkün olmayabilir.
Örnek verelim: Hakim'in tutuklama kararı verme yetkisi vardır. Polisin gözlem altına alma yetkisi vardır. Bir polisi yargılarken hakkında tutuklama kararı veren hakim için, o polis (veya yanındaki arkadaşı) "peki o zaman ben de şimdi seni gözlem altına alıyorum, kaldır ellerini duvara dayan" derse ne yapacaksınız? Böyle "enteresan" durumların olmaması ve sistemin tıkanmaması için bazı görevlerde bulunan kişilerin soruşturma/yargılanma/tutuklanma/aranma durumları özel olarak düzenlenmiştir.
Hatalı olan böyle bir düzenleme olması değil. Bizim burada tartıştığımız sadece bu düzenlemenin yasal sınırları ve bir hukuk devletinde buna ne şekilde bir hukuki yorum getirilmesi gerektiği.