Mesajı Okuyun
Old 14-10-2008, 10:08   #1
AVUKAT AYŞE

Varsayılan ÇOK ACİL savcılık talimatı ile ödemesi durdurulan çek keşidecisnin sorumlluğu

Öncelikle tüm meslektaşlara iyi çalışmalar diliyorum.Müvekkil şirketin keşide ettiği çekler gününde/süresinde bankaya ibraz ediliyor.Çekin arkasına muhatap banka tarafından "savcılık talimatı üzerine hiçbir işlem yapılmamıştır" şeklinde şerh düşülüyor.Çek bedeli ödenmediği gibi arkası karşılıksızdır şeklinde de yazılı değil.Çekler keşideci müvekkil tarafından ticari bir iş sebebiyle lehdara isme yazılı olarak keşide edilmiş.Bu çeklerle ilgili lehdarın karıştığı bir suç sebebiyle soruşturma açılmış ve lehdar çeki ciro ederek 3. bir kişiye devretmiş.Lehdardan sonraki ciranta tarafından da keşideci müvekkil ve lehdar aleyhinde kambiyo senedine özgü yol ile icra takibi yapıldı.Ben çekin kambiyo senedi vasfında olmadığını düşünüyorum.Zira her ne kadar süresinde bankaya ibraz edilse de arkası karşılıksızdır diye yazılı değil.Keşideci müvekkilin çek bedelini bankada hazır etmekle sorumluluğu bitmektedir.Artık bu çek bedelinin herhangi bir nedenle / talimatla muhatap banka tarafından hamile ödenmemesi / arkasına "savcılık talimatı üzerine hiçbir işlem yapılmamıştır" şeklinde yazılmış olmasından sorumlu olmaması,aleyhinde kambiyo senedine özgü yol ile icra takibi yapılmaması,çek tazminatı,işlemiş faiz ve vekalet ücreti/icra masrafından sorumlu olmaması gerektiği düşüncesindeyim.Ancak ACİLEN YARGITAY KARARINA İHTİYACIM VAR.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.