Mesajı Okuyun
Old 12-10-2008, 11:31   #4
Admin

 
Varsayılan

Sayın bilenkişi,
Alıntı:
Yazan bilenkişi
Tezler eser değildir,kanıtlanması gereken bir savdır.Başkalarıda benzer çalışmayı yapar yaklaşık sonuçları alırsa kabul edilir yoksa önemsiz bir çalışma olarak kalır. Bunun içinde yayılıp bilinmesi gerekir.Tıpta imla kurallarından çok doğruluk,akıcılık ve anlaşılırlık önemlidir noktalarla,virgüllerle uğraşmayız.

Tezler FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU kapsamında eserdir:

Alıntı:
Madde 1/B - a) Eser: Sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerini,
b) Eser sahibi: Eseri meydana getiren kişiyi,
..
kapsar.


Tezler sadece tıp alanında da yazılmamaktadır. Sosyal Bilimler alanında veya Edebiyat alanında da yüksek lisans ve doktora yapıp bu alanlarda tez yazan pek çok yazar da vardır. Sosyal bilimler alanında yazılan tezler bir sav değil, inceleme mahsulü bir ilmi eserdir. Örneğin "Avrupa Birliği hukukunda İnsan Hakları" başlıklı onlarca yüksek lisans tezi bulabilirsiniz, bunlar sav değildir, konunun ne olduğunu anlatan eserlerdir.

Bir yüksek lisans tezi için en az 1 yıl, bir doktora tezi için en az 2 yıl çalışma yapmak gerekmektedir. Bu çalışma yazar tarafından ücretsiz ve karşılıksız olarak yapılmaktadır. (Örneğin devlet bu çalışma için yazara maaş veriyor değildir) Sonuçta ortaya çıkan eserin ne şekilde değerlendirileceği ise elbette yazarın takdirindedir. Sosyal Bilimler alanında yüksek lisans ya da doktora tezi sahiplerinin pek çoğu daha sonra tezini kitap olarak basmakta ve bu şekilde dağıtımını sağlanmaktadır. Bununla az da olsa bir gelir de elde edebilmektedir. Eğer benim 2 yıl emek vererek yazdığım bir tezi, yök sitesinde herkese açık olarak aleni yayınlarsa, kitap olarak basılması imkansız hale gelir.

Öte yandan bilimsel araştırma yapanlar ve sizin tabirinizle "savı çürütmeye veya ispatlamaya çalışanlar" bu tezlere her zaman kütüphanelerinden ulaşabilir. Yazılan tüm tezlerin birer örneği zorunlu olarak pekçok kütüphaneye dağıtılmaktadır ve yazarların bunu engelleme yetkisi olmadığı gibi, kimse de zaten böyle bir engelleme talep etmemektedir.

Ancak eserin internet üzerinden tüm dünyaya açık olarak aleni ve ücretsiz yayını ayrı bir konudur ve bu konuda karar vermek FSEK uyarınca münhasıran eser sahibinin takdirindedir.

Bu ayrıca Türkiye'ye özgü bir durum da olmayıp, tüm medeni ülkelerin Fikir ve Sanat Eserleri düzenlemeleri bu şekildedir. Ben şahsen dünyanın hiçbir ülkesinde bir doktora tezinin yazarının muvaffakatini almadan ve ona herhangi bir bedel de ödemeden devlet zoruyla internet üzerinden aleni olarak yayınlandığını görmedim ve duymadım. Sizin bildiğiniz bir örnek varsa bizi de bilgilendirebilirsiniz.