Avukat,Hakim,Savcı , Başbakan VİP ,CİP ne olursa olsun Havalimanlarında
Önleme Aramasına tabidirler.( Tabiki elektronik kapı ve aletlerle olmak kaydıyla). Ancak Yasalarda tarif edilen ARAMA için görevlilerin yetkisinin bulunmadığını düşünmekteyim. Sonuçta Stad kapısı , alışveriş merkezinin kapısı , kamu kurum ve kuruluşların kapısı veya havalimanı kapısında önleme aramaları yapılabiliyor. Havalimanlarında tabi bu daha da sıkı. Uçak seyahatlerinde yolcular ve taşıyıcı firmalar arasındaki ilişki bir özel hukuk ilişkisidir. Satın alınan bilet ve bu bilete ekli taşıma şartları, bir sözleşmenin parçasıdır. THY'nin Yolcu ve Bagaj Taşıma Genel Şartları'nın Taşımanın Reddi ve Sınırlandırılması başlıklı bölümünde, 8.1.4. nolu alt bendinde
"yolcu güvenlik kontrolünü reddetmişse" taşıyıcının yolcuyu yahut bagajını taşımayı reddetme yetkisi bulunduğu belirtilmektedir. Bu şart diğer tüm havayolu şirketlerinin taşıma genel şartlarında da bulunmaktadır. Elektronik kapıdan geçerken sinyal vermeniz halinde , elle yoklama şeklinde bir aramadan (ki genelde bu şekilde bir yoklama yapılır ve geçişe izin verilir) geçirilerek içeri alınırsınız. Bence bu elle yoklamada önleme araması olup , adli arama kapsamında değildir. Güvenlik görevlileri sinyal verilmesi halinde çantanızı açmanızı ister , elinizden alıp kendisi aramaz. Sizin İZNİNİZ ile inceleme yapar. Eğer bu inceleme isteğini reddederseniz yukarıda belirttiğim gibi uçamayacaksınız demektir. Güvenlik görevlileri sizin izniniz olmadan üstünüzü ve/veya valizinizi araması halinde ister avukat ister hakim ister sıfatı olmayan vatandaş olun ARAMA İZNİ OLMADAN arayamayacaktır.
Tartışmanın bu boyutta kalmasını dilerken aklıma işin şu boyutuda gelmekte , havalimanı kapılarından geçerken , ceket, pardesü , kaban , şapka vs çıkarıp x ray cihazına koyuyoruz. Koymadığımız durumda içeri alınmıyoruz. Peki , kapalı mutaassıp bayanların pardesüsü neden çıkarttırılmıyor ve x ray e konmuyor.(aklıma geldi nedense..)