Mesajı Okuyun
Old 07-10-2008, 18:55   #35
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan

"Haciz sırasında, alacaklı hazır bulunma hakkına sahip midir? Bir görüşe göre(ÜSTÜNDAĞ S. İcra Hukuku s.166-SEVİĞ, V.R. Açıklamalı İcra ve İflas Kanunu. C:2 sh:59)alacaklının haciz sırasında hazır bulunmayı talebe hakkı yoktur. Onun bütün rolü borçlunun haciz edilebilecek mallarına dair bilgi ve masrafları vermekten ibarettir.

Diğer bir görüşe göre ise(ANSAY. Ş. Hukuk, İcra ve İflas Usulleri. Sh:73) alacaklı, çıkarlarının gözetilmesi bakımından zorunlu veya faydalı ise, hacizde bulundurulmalıdır.

Nihayet son bir görüşe göre ise,(KURU, B. İcra ve İflas Hukuku, C:1, sh:672-POSTACIOĞLU, İ a.g.e sh:299) hukukumuzda alacaklı haciz sırasında bulunma hakkına sahiptir. Nitekim İİY. Mad.103, 88/II bu görüşü doğrulamaktadır. Ancak, borçlunun borca yetecek kadar malını bildirmiş olduğu ve bu malların haczi ile, borcun karşılanacağının anlaşıldığı hallerde; borçlunun, alacaklısını veya vekilini ev, dükkan gibi kapalı yerlerine sokmamak kabul edilebilir. Kanımızca, son görüşte isabet vardır. Gerçekten mal beyanı olarak örneğin borcu masrafları ile birlikte karşılamaya yetecek kadar belirli bir bankada hesabı olduğunu bildiren borçlunun ev veya işyerine alacaklının istemi üzerine hacze gidilmesi hatalı olacağı gibi, alacaklının bu hacizde hazır bulunmak istemesine de borçlu karşı koyabilmelidir.” TALİH UYAR, İcra Hukukunda Haciz-1990 Sh:200

Görüldüğü üzere doktrinde de birlik yoktur. Bu nedenle N.Hoca’nın deyişiyle foruma katılan herkes haklıdır.

Yıllar önce benim başımdan geçen bir olayı aktarayım. Genç bir meslektaşım(Aynı zamanda arkadaşım) akşamüstü arayıp, müvekkilinin pizza salonunu icra marifetiyle tahliyeye geldiklerini, ancak daha tecrübeli olan kiralayan vekilinin kendisini müvekkillerinin yanında refüze ettiğini, yardım etmemi söyledi. Beraber olay mahalline gittik. Bir yandan tahliye işlemleri devam ederken, ben fotoğraf çekilmesini istedim. Kiralayan vekili “ fotoğraf çekemezsiniz” dedi. Ben de “ size teslim edilmiş bir şey yok, mecur henüz müvekkile ait; o yüzden karışamazsınız” dedim. Ukala bir tavırla devam edince, “senin burada bulunmaya bile hakkın yok, çık dışarı” dedim. Karşı koyunca da kolundan tutup, dışarı çıkardım. İcra memuru da sesini çıkarmamıştı.Arkadaşımın intikamını almıştım.