Mesajı Okuyun
Old 24-09-2008, 14:46   #1
Av. Salim

 
Varsayılan Muvazaa nedeniyle Tapu İptali, İki Ayrı Satış

Müvekkilin ölen annesi ölümünden önce tek erkek evladı olan davalıya taşınmazını vermek istiyor. Tabi amaç diğer mirasçılardan mal kaçırıp oğluna vermek. Ancak tapunun daha sonra diğer mirasçılar tarafından dava açılarak bozulmasını engellemek için önce doğrudan oğluna değil torununa devir yapıyorlar tapuda. Yani gerçekte vermek istediği kişiye deği, onun oğluna (dolayısıyla murisin de torununa) tapu devrediliyor. Satış biçiminde yapıyorlar devri. 5 ay kadar sonra da torun taşınmazı babasına devrediyor. (Yine satış şeklinde). Bu şekilde dolaylı yolla ve iki ayrı satış yapılarak muvazaalı satış (gerçekte bağış) gerçekleştirilmiş oluyor.

Sorular :
A) Açacağımız muvaaza nedeniyle tapu iptal davasında davalı olarak hem torunu hem oğlu ikisini de mi ayrı ayrı hasım göstereceğiz ? , yoksa sadece taşınmazın son sahibi olan murisin oğluna mı dava açmamız gerekir? Ksıca a davalı tek mi olacak iki kişi mi ? (her iki satışın alıcısı da davalı gösterilmeli mi)?

B) Her iki devrin muvaazalı olduğunu ispatlamamız mı gerekiyor? Tapuda gösterilen satış bedelleri taşınmazın gerçek değerinden çok düşük. (Yani her iki satış bedeli de çok düşük gösterilmiş). Muris 87 yaşında öldüğü sene yapılmış devir. Davacılar kız çocuklar davalı tek erkek evlat. Ayrıca yaşlı kadın diğer çocuklarına hiç bahsetmemiş yaptığı devirden, gizli tutmuş, o ölldükten sonra öğrenmişler.
Davada nelere dikkat etmeliyiz, neler üzerinde durmalıyız. Değerli meslektaşların görüşleri ve ekleyebilecekleri içtihatlar olursa ayrıca sevinirim. Teşekkürler.