Ortada eser sözleşmesinin bulunduğu,
genel mahkemelerin görevli olduğu kanısındayım.
T.C.
YARGITAY
15. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/5365
K. 2004/1786
T. 30.3.2004
• TÜKETİCİ MAHKEMELERİ ( Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan Uyuşmazlıkların Çözümünde Görevli Olamayacağı )
• GÖREVLİ MAHKEME ( Eser Sözleşmesinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar - Tüketici Mahkemelerinin Görevli Olmadığı/Genel Mahkemelerde Bakılması Gereği )
• KAPI PENCERE YAPIMI VE MONTAJI ( Eser Sözleşmesinden Doğan Uyuşmazlık - Davaya Genel Mahkemelerde Bakılacağı )
• ESER SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN UYUŞMAZLIK ( Davacıya Ait Evin 2 Katına Kapı- Pencere Yapımı ve Takımı İle Camların Montajından Kaynaklanması - Davaya Genel Mahkemelerde Bakılacağı )
• GÖREV ( Davacıya Ait Evin 2 Katına Kapı- Pencere Yapımı ve Takımı İle Camların Montajından Kaynaklanan Eser Sözleşmesi - Davaya Genel Mahkemelerde Bakılacağı )
4077/m.
3/f
818/m.
355
ÖZET : Uyuşmazlık; davacıya ait evin 2 katına kapı pencere yapımı ve takımı ile camların montajından kaynaklanmaktadır. Bu haliyle taraflar arasındaki ilişki istisna ( eser ) sözleşmesi olup, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un istisna sözleşmesinin konusunu oluşturan ilişkilerde uygulanması hukuken ve fiilen mümkün değildir.
DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Tüketici, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 3/f maddesinde "bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzel kişi" olarak tanımlanmıştır
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere; Kanun hazır bir mal veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamda kullanan veya tüketen kişiyi korumaktadır. Kanun tüketime yönelik dar kapsamlı mal ve hizmet ilişkilerini kapsamına almıştır. Aksi halde, yüksek teknoloji gerektiren otoyol, baraj, bina yapımı gibi istisna sözleşmelerinden doğan süreye yayılı işlerin de kanun kapsamına alınıp tüketici mahkemelerinde bakılmasının kabulü gerekir.
Somut olayda ise uyuşmazlık; davacıya ait evin 2 katına kapı-pencere yapımı ve takımı ile camların montajından kaynaklanmaktadır. Bu haliyle
taraflar arasındaki ilişki istisna ( eser ) sözleşmesi olup, anılan Yasa'nın, istisna sözleşmesinin konusunu oluşturan ilişkilerde uygulanması hukuken ve fiilen mümkün değildir. Dairemizin istikrarlı görüşü bu doğrultudadır.
Bu itibarla davaya genel hükümlere göre ( BK. 355 vd. maddeleri ) ve genel mahkemelerde bakılması gerekirken "Her ne kadar kararda Ticaret Mahkemesi sıfatıyla denilmişse de harç alınmadan davaya bakıldığından Tüketici sıfatıyla bakılmış sayılır." özel hükümlere göre Tüketici Mahkemesi olarak bakılıp sonuca bağlanması doğru olmamış, kararın açıklanan nedenlerle görev yönünden bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün, yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA ve bozma nedenine göre esasa ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 30.3.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.