Mesajı Okuyun
Old 10-09-2008, 14:57   #2
limpid

Derya Hanım,

Öncelikle şunu belirtmek isterim. Bu olayın bir benzeri Endüstriyel Tasarımla ilgili olarak başıma gelmişti. Aslında 554 sayılı KHK'da da muhakkak tescil belgesinin başvurana verilmesini aramıyor. Başvuru tarihinden itibaren tüm yasal haklar kullanılabiliyor. Kanun size bu yetkiyi veriyor. Toplatma da dahil bütün haklardan faydalanabiliosunuz. Ancak realiteye baktığımızda bu hakları kullanmak ne kadar mantıklı? Sorun şurda kendini gösteriyor. Tamam böyle bir durumla karşıkarşıyasınız adam yasal olmayan yollardan kendi lehine menfaat elde etmek suretiyle müvekkilinizin özgün buluşlarını taklit ediyor pazarlıyor satıyor vs... Buna tabi ki eli kolu bağlı kalmamak lazım fakat şu hususu da gözardı etmemeliyiz. Şimdi Patent Entstitüsünde başvurudan sonra gerekli evraklar tamamlanınca başvurunuz belli bir süre 6 ay kadar yayınlanarak itirazı olanların dinlenmesi sağlanıyor. Bu aşamada birisi itiraz eder bu da haklı bulunursa tescil başvurunuz kolayca reddediliyor. Elbette diyeblirsiniz ki bu risk her zaman var, size katılıyorum fakat tescil belgeniz elinizde olduktan sonra karşı taraf bunun iptali için dava açacak. Bilindiği üzere bu çok çok daha zor ve masraflı bir yol. Fakat başvurunuz askıdayken bunu çok kolay ve çok cüzi bir para yatırarak yapabilirler.

Her neyse uzun lafın kısası benim naçizane fikri şayet karşı taraf müvekkile ticari açıdan çok fazla zarar vermiyorsa ben bekleyin derim. Tabiki bu arada da boş durmayıp onlardan mal alarak delillerinizi sağlamlaştırın. Ayrıca da çok sert dille yazılmış bir ihtarname göndererek yaptıklarının hep ağır para hem de hapis cezasını gerektirdiğini belirterek onları ciddi anlamda uyarın derim.

Konuyla ilgili yargıtay kararı vardı sanırım ama araştırmam lazım. Kolay gelsin şimdiden.