09-09-2008, 22:18
|
#12
|
|
BKnun 202 ve 203 maddelerine göre müşterinin seçimlik hakları vardır . Dilerse satılanı redde hazır olduğunu beyanla satımın fesh edilmesini, dilerse satılanı alıkoyup kıymetinin noksanı karşılığında satım parasının indirilmesini dava eder.Ya da satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini dava edebilir.
BK.205 maddeye göre de ; Satıcı bunlardan başka müşteriye ayıplı mal teslim etmesinden doğrudan doğruya oluşan zararı da ayrıca tazmin etmeğe mecburdur. Satıcı , kendisine hiç bir kusur isnat edilemeyeceğini ispat etmedikçe müşterinin diğer her türlü zararlarını tazmin etmeğe borçludur.
Somut olayda ; TTK.nun 25 maddesindeki sürelere riayet edilerek ayıp ihbarı yapılmış, soruda yazıldığı gibi 6 ay içinde ticaret mahkemesinde açılacak dava ile yukarıdaki seçimlik haklardan biri kullanılarak aynı zamanda tazminatta istenebilir.İstenecek tazminat olumlu olumsuz tüm zararları kapsar.
Bu durumda , satımın feshi tercih edilirse, sözleşmenin feshi ile birlikte ödenen semenin ihtarın tebliğ tarihinden itibaren ticari temerrüt faiziyle birlikte iadesi talep edilir. Ayrıca yapılmışsa muayene giderleri gibi masraflar da istenir. Bunlar doğrudan zararlardır. Bu halde eldeki makinenin satıcıya iadesine de karar verilir. Birde dolaylı zararlar vardır. Kar mahrumiyeti buna dahildir. Bunun için satılan makinenin yapacağı işi başkasına yaptırılması veya kaçırılan iş fırsatları varsa bunlar da kar mahrumiyeti kapsamına girer bu da istenebilir. Ayrıca aynı makinenin taraflar arasında kararlaştırılan fiyatıyla dava tarihi itibariyle piyasa alış fiyatı arasında fark varsa bu fark da zarar kapsamına girer ve istenebilir.
Diye düşünüyorum.
|